Најновије

УДАРИЛИ СУ НА ЈЕДИНСТВО ПРАВОСЛАВЉА: Путин о великом расколу - заузимају цркве и пребијају монахе!

Председник Русије Владимир Путин је у свом чланку "О историјском јединству Руса и Украјинаца", који је данас објављен, написао да је духовном јединству две словенске земље нанесен ударац од стране секуларних власти које су довеле ствари на ивицу цепања, пише РИА Новости.

Владимир Путин. (Фото: kremlin.ru)

- Ударили су на наше духовно јединство. Као и у доба Литванске власти, започели су ново црквено разграничење. Не скривајући да су следили политичке циљеве, секуларне власти су се грубо умешале у црквени живот и довеле ствар до поделе, до заузимања цркава, до пребијања свештеника и монаха - написао је Путин.

Пре три године, на иницијативу бившег председника Украјине Петра Порошенка и цариградског патријарха Вартоломеја створена је расколничка структура - Православна црква Украјине, настала спајањем две отпадничке групације. Нова црква је добила томос аутокефалије од патријарха Вартоломеја.

Православну цркву Украјине су признали и првојерарси цркава Александрије и Грчке, а 2020. године и кипарска црква. Као одговор, Руска православна црква је прекинула односе са Цариградском патријаршијом и оним приматима и епископима у другим помесним црквама који су прихватили украјински раскол - укључујући поглавара Грчке православне цркве, архиепископа Атине и целе Грчке Јеронима и архиепископа Хризостома са Кипра.

Ликвидиран шеф обавештајаца талибана! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА