Најновије

ВУЧИЋ У ЧУДУ НАКОН ПРЕГОВОРА У БРИСЕЛУ: Србија прихватила све услове, шиптари ниједан! (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности након састанка у Бриселу са представницима привремених власти у Приштини и европских посредника.

Александар Вучић. (Фото: Јутјуб)

Вучић је потврдио да је Курти, током састанка, оптужио Србију за три геноцида.

- Ово је био тежак састанак. Нисмо могли ни око чега да се договоримо. Веома сам забринут за судбину Срба на Косову и Метохији - рекао је Вучић.

Он је навео да две стране нису могле да се усагласе око неколико предлога.

- Последњи пут када смо били у Бриселу мислио сам да је немогуће да имате лошији састанак, данас сам се уверио да је могуће. Ми смо добили предлоге ЕУ који су усаглашавани са нашим главним преговарачима и Србија се у потпуности сложила. То су биле три тачке: Да интензификујемо заједничке напоре на идентификацији остатака несталих; Требало је обе стране да се усагласе да ће се уздржати од било каквих провокативних акција и потеза који би могли довести до дестабилизације ситуације у региону; Да се главни преговарачи састају једном месечно. Албанци не желе да разговарају ни о чему. Чекају да неко натера Србију да призна Косово. Не желе да причају о ничем. Курти помиње неки геноцид. Човек се вратио у 19. век. Он се буквално вратио у 19. век. Прича о геноциду, а онда бих и ја могао да причам о албанским јединицама које су се бориле на страни нациста - рекао је Вучић.

Председник је рекао да је албанској страни стратегија да се обесмисле и на крају укину ови преговори.

Три тачке

Он каже да је Србија у потпуности прихватила три предложене тачке, Албанци нису хтели да прихвате ништа.
-  Све време су условљавали неким новим политичким критеријумима - рекао је председник и потврдио да су Албанци оптужили Србе за геноцид, као и да су тврдили албанска презимена потичу од српских топонима.

Председник је такође рекао да су Албанци тражили да се у дијалог укључи Наташа Кандић, као и да су се позивали на неке изјаве Ненада Чанка. Такође, поново је помињан Одаловић.

- Не желим да прихватим оцену у којој ће се рећи да је кривица подједнака, јер наше кривице нема - рекао је председник Вучић и нагласио да кривице Србије нема.

Вучић је додао да га посебно брине то што нису желели да се сложе са макар једном реченицом, а то је да ће се уздржавати од акција које би дестабилизовале ситуацију на терену.

Наоружавање Албанаца

На питање да ли се губи нада да ће САД да притисну Куртија, председник је рекао:
- Нек они раде свој посао. Што се тиче наоружавања, можда због тога не желе да прихвате тачку два, односно акције које би изазвале дестабилизацију ситуације. Ја не верујем да они смеју да кажу на тако отворен начин - одговорио је председник на питање како из ЕУ реагују на одговоре Албанаца у преговорима. Много је тешко када разговарате са ирационалним људима - рекао је Вучић.

Председник је објаснио да Албанци не желе да виде своје грехе, да они само виде Србе као злочинце, а себе као жртве.

ЗСО

Како је навео Вучић, прва тачка коју је Србија тражила је испуњавање обавеза Приштине и формирање ЗСО.

- Албанци не желе да разговарају о томе. Помињу некакву прошлост, а када им кажемо да отоворе архиве ОВК, они кажи да тога нема. Ми имамо доказе да постоји архива ОВК где има доказа о злочинима над Србима - каже Вучић.

Шта крију нови Сухојев ловац и лаки „Бајкал“ Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА