Најновије

Лагунин књижевни клуб 6. августа О радостима, тугама и дилемама обичних људи

Лагунин књижевни клуб, одржаће се у петак, 6. августа.

Фото: Лагуна

Вишеструко награђивана књига прича Џумпе Лахири „Тумач болести“ (Пулицерова награда за књижевност, Награда ПЕН/Хемингвеј) тема је седамдесет осме трибине Лагуниног књижевног клуба која ће се одржати у петак 6. августа од 18 сати у кафетерији Букмаркер књижаре Делфи СКЦ.

У девет прича које путују од Индије до Америке и поново назад, ауторка отвара теме језика и идентитета, породичних односа и осећања припадности, и развија лепезу мигрантских осећања и расположења од носталгије до алијенације.

Лахиријева се више бави љубавима које се гасе, страстима које немају снагу да горе и блесцима препознавања сродних душа који ће се изгубити у полумраку рутине. Јунаци и јунакиње морају да науче навигацију између два света, оног код куће, у свом роду, међу својима, и оног великог, агресивно-експанзивног, који ће отети највећи део њихове снаге и времена. Нервоза америчке брзине, ефикасности и површности не може се са индијским ритуалима чак ни суочити на истом терену, јер су енергије двеју култура толико несличне да се привидно и немају због чега сукобити.

О књизи ће говорити Владислава Гордић Петковић, професорка енглеске и америчке књижевности и ауторка поговора књиге и Мирољуб Стојановић, филмски и књижевни критичар.

Џумпа Лахири рођена је 1967. у Лондону као ћерка индијских имиграната. Породица се врло брзо по њеном рођењу преселила у САД где је Џумпа Лахири магистрирала компаративну књижевност и докторирала на ренесансној уметности. Данас живи у Риму и пише на италијанском језику.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА