Најновије

САБОТАЖЕ, ОТМИЦЕ, ЛИКВИДАЦИЈЕ: Како је скривени рат Израела и Ирана ескалирао

Отмица једног танкера у Оманском заливу и ракетирање Израела из Либана су најновији инциденти у склопу скривеног рата који од обе стране тражи улагања, ресурсе, и наравно – губитке. Улог је велик.

Ирански танкер. (Фото: Јутјуб)

Напади, саботаже, ракетирање, циљана убиства: већ месецима Израел и Иран размењују ударце.

Ове седмице не на удару нашао танкер "Асфалт принцес". У уторак су наоружане особе извршиле препад на брод док је пролазио кроз Омански залив и присилиле га да заплови према Ирану. Но у среду ујутро отмичари су се повукли, пише Дојче веле.

Истог дана су из Либана поново испаљиване ракете на Израел. Нико није преузео одговорност за напад. Израел су, додуше, већ више пута ракетирали припадници милитантне групе Хезболах.

Није јасно ни ко су били отмичари танкера. Британска влада, према писању Тајмса, сматра да би они могли бити повезани с Ираном. Иран то пориче.

"Ови континуирани инциденти с бродовима у Персијском заливу су врло чудни и сумњиви“, рекао је портпарол иранског министарства спољних послова Саид Хатибсадех новинској агенцији ИСНА.

Отмица брода се уклапа у досадашњу размену удараца, каже Гинтер Мејер, директор Центра за истраживање арапског света на Универзитету у Мајнцу.

"Израел и Иран од 2019. воде скривени рат који се појачао у марту ове године. При томе је било више напада с обе стране", рекао је он.

Нова димензија сукоба

Сукоб је прошле седмице добио нову димензију када је дрон напао нафтни танкер "МТ Мерсер Стрит". Том приликом су убијени један румунски и један британски члан посаде.

САД и Лондон су окривили Иран за тај напад. Чињеница да је у нападу било жртава из других земаља даје сукобу нову димензију, каже Мејер. "Тиме су се повећале шансе Израела да добије међународну подршку. А то је важно за Јерусалим", рекао је он.

Није тајна да Израел и Иран воде "рат у сенци", преноси новинска агенција ДПА речи бившег шефа израелске тајне службе Амоса Јадлина.

Он је указао на претњу коју Израел види у наоружаним групама које су повезане са Ираном у Јемену, Ираку и Либану. "Рат у сенци" се, како каже, води на свим фронтама: на води, у ваздуху, на тлу и – на интернету.

Према Јадлиновим речима, такав рат има своја ограничења. Две стране се међусобно нападају, али не преузимају одговорност за то. То је део игре: Онај ко не преузима одговорност, не присиљава другу страну на реакцију.

Борба за наклоност западне јавности

Поред регионално ограничених сукоба, овај рат се умногоме врти око иранског атомског програма, каже стручњак за Блиски исток Мејер.

"Иран и даље спроводи свој програм, а Израел то хоће да осујети по сваку цену", рекао је он.

У Бечу су покренути преговори о обнављању Споразума о иранском нуклеарном програму. Израел је уверен да Иран намерава да произведе атомску бомбу и сматра да је тиме угрожена његова егзистенција.

Убиство два члана посаде брода који припада једном израелском бизнисмену, "могло би да објаснити битно агресивнији курс Израела према Ирану", сматра Мејер.

То би, опет, могло да испровоцира противудар Ирана који би изазвао симпатије Запада према Израелу. "Тако би та земља била политички и дипломатски ојачана и на тој основи би могла учинковитије да осујети ирански атомски програм", објаснио је он.

Деманти из Ирана

Прошле седмице израелски премијер Нафтали Бенет осудио је напад на МТ Мерсер Стрит и рекао да је реч о "агресивном поступку“ Техерана који "не угрожава само Израел, већ и глобалне интересе, слободну пловидбу и међународну трговину".

У Техерану су, пише ДW, очигледно схватили да је напад на танкер, уз жртве из трећих земаља, био политички рискантан потез.

Државна радио-телевизија Ал-Алам је најприје пренела да је напад био освета за нападе Израела на иранске војне тачке у Сирији али је у понедељак стигао деманти.

Саид Хатибзадех, портпарол иранског Министарства унутрашњих послова, рекао је да Иран нема ништа с тим нападом и поручио: ко тврди да има доказе о умешаности Ирана нека их пружи.

Како ће се сукоб развијати наредних дана – то зависи и од израелских савезника са Запада, пре свега САД-а и Велике Британије, баш као и од владе новог иранског председника Ебрахима Раисија.

Кина се против делта соја бори мерама какве свет није видео! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА