Најновије

ТАЛИБАНИ НАПРЕДУЈУ МУЊЕВИТОМ БРЗИНОМ: Заузели још три авганистанске провинције!

Дoк су стране трупе близу краја операције повлачења из Авганистана, талбини су све ближе освајању целокупне територије земље. Током последњих борби снаге сунитских фундманталиста заузеле су престонице три авганистанске провинције.

Талибани. (Фото: Јутјуб)

Снаге талибана већ су заузеле десетине округа и граничних прелаза последњих месеци и извршили притисак на неколико провинцијских престоница, укључујући Херат на западу и Кандахар на југу, пошто су стране трупе кренуле са повлачењем из те дводеценијским ратом измучене земље југозападне Азије, преноси Ројтерс.

Талибански борци заузели су у три престонице провинција, укључујући стратешки град Кундуз на североистоку земље, рекли су локални званичници, док су побуњеници појачали притисак на север и запретили даљим градовима. 

Офанзива је последњих дана добила на замаху након што је Вашингтон објавио да ће до краја августа окончати америчку војну мисију у земљи.

- Сунитски фундаменталисти заузели су кључне владине зграде у Кундузу, док се владине снаге повлаче ка аеродрому и својој бази - рекао је у посланик локлане скупштине, изазивајући бојазан да бо то неће бити крајњи положај које ће преузети талибани.

Кундуз са 270.000 становника сматра се стратешким градом јер лежи на улазу у северне провинције и централну Азију богатој минералима.

Са друге стране, портпарол снага безбедности рекао је у да ће владине снаге започети операцију великих размера како би што пре повратиле изгубљена подручја у покрајини.

Представник прес-службе талибана Забихуллах Муџахид поручио је да да су њихове трупе заузеле већи део провинције и да су близу аеродрома.

Протеклих дана ескалирали су напади на северне провинције, које се налазе изван њихових традиционалних упоришта на југу, где су талибани брзо заузели положаје, уз границу са Туркменистаном, Таџикистаном и Узбекистаном.

Шиптари одбили вашингтонски споразум! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА