Најновије

"ПТА СТЕ ДОБИЛИ ЗА ТО? САМО ЧИН?" Како се Лазански нашао у ненаданој ситуацији због једне изговорене реченице

Мирослав Лазански је својевремено испричао како се нашао у ненаданој ситуацији због једне једине изговорене реченице.

Мирослав Лазански. (Фото: Медија Центар Београд)

Мирослав Лазански успео је оно што нико пре ни после њега није - да у истом тренутку разговара са три маршала СССР-а. Такође, био је један од ретких новинара са ових простора који је интервјуисао чак два команданта НАТО алијансе.

- Била је то зима 1988. Москва. Интервју са маршалом Јазовом, тада министром одбране СССР. Ја сам иначе 1982. имао интервју са маршалом Ахромејевом, начелником генералштаба па 1987. интервју са маршалом Куликовом, командантом Варшавског пакта.

- И те 1988, било је предвече... Децембар 1988. Ја у кабинету маршала Јазова а он ми каже - да позовем Ахромејева и Куликова. И дођоше и они. С једне стране стола три маршала СССР а са друге стране Лаза. То више нико са простора од Триглава до Вардара неће доживети - рекао је својевремено Лазански.

Како је истакао то је за њега било највеће професионално признање.

- Они знају да сам ја у мом послу био коректан. Све што је речено тако је и написано. Никад нисам тежио сензационализму. Никад никога нисам зезнуо - испричао је Лазански.

Напоменуо је како је радио интервју са два команданта НАТО пакта у време кад, како каже, ови данас што таламбасају о НАТО-у нису знали шта је НАТО или се још нису родили.

- Радио сам интервју са командантом Рата звезда генералом Џејмсом Абрахамсом. То је био први интервју који је он дао неком страном новинару. Ја сам 1983. у тексту који је објављен кад сам био у Сан Франциску утврдио да је Рат звезда само покрадена идеја Николе Тесле. Они су то превели и њима се то у Пентагону свидело - присетио се тада Лазански.

А онда је открио и шта се десило када је радио интервју са командантом британске флоте у рату за Фокланде сер Џон Вудвордом.

- Ту сам се постидео на крају интервјуа. Питам ја њега на га на крају - ви сте победили Аргентину у рату на Фокландима.

- Јесам.

- Шта сте добили за то? Чин?

- Добио сам титулу сера од краљице.

- Па зар само то?, омакне се мени онако сељачки.

- А мени титула сера не значи као што значи Енглезима. Мени значи чин, звездица више. Само ме је мрко погледао. Да је могао да ме убије, убио би ме - испричао је Лазански.

Подсетимо, Мирослав Лазански преминуо у својој 71. години. Лазански је преминуо у свом дому у Београду од последица срчаног удара. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана у Београду.

Кризни штаб ће ово прво забранити ако дођемо до критичне бројке! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА