Најновије

НА ПОМОЛУ СУКОБ У АВГАНИСТАНУ: Талибани кренули у офанзиву на Панџшир

Стотине талибана крећу ка Панџширу како би успоставили контролу над том провинцијом након што су локални званичници одбили да је мирно предају.

Талибани. (Фото: Јутјуб)

Талибани су вечерас саопштили да су њихови борци кренули према јединој преосталој неосвојеној авганистанској провинцији Панџшир, североисточно од Кабула.

Агенција РИА новости, позивајући се на АФП, јавља да се стотине талибана крећу ка Панџширу како би успоставили контролу над том провинцијом након што су локални званичници одбили да је мирно предају.

Раније данас покрет талибана је објавио је да даје вођи отпора Панџшира Ахмаду Масуду четири сата да се преда.

Масуд је син вође анти-талибанске "Северне алијансе" Ахмада Шаха Машоуда, који је умро 2001.

Као одговор на ултиматум, он је објавио да су становници покрајине спремни да је бране и да неће предати Панџшир.

Ахмад Масуд, лидер последњег великог афганистанског покрета отпора против талибана, данас је изразио наду да ће са талибанима имати прилику да одржи мирне разговоре, али је и нагласио да су његове снаге спремне за борбу уколико то буде потребно.

"Желимо да талибани схвате да су преговори једини пут", изјавио је Масуд у телефонском разговору за Ројтерс.

Он се огласио из свог упоришта у планинској области Панџшир северозападно од Кабула, где је окупио остатке јединица регуларне војске и специјалних снага, као и јединице локалних оружаних фракција

„Ми не желимо да избије рат. Међутим, ако талибанске снаге, које су се до сада држале даље од Панџшира покушају да изврше инвазију, ми смо спремну за борбу јер желимо да се бранимо, желимо да се боримо против сваког тоталитарног режима. Целу земљу бранимо у једној покрајини", предочио је Масуд, син Ахмада Шаха Масуда, једног од главних вођа авганистанског антисовјетског отпора 1980-их.

Он је позвао на формирање широке владе у Кабулу која би представљала све различите етничке групе из Авганистана и поручио да међународна заједница не би требало да призна "тоталитарни режим".

Војска Србије са руском армијом спрема спектакл! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА