Најновије

НЕМАЧКА ЗАВРШИЛА СПАСИЛАЧКУ МИСИЈУ У КАБУЛУ: Судбину 2.000 Авганистанаца, сарадника војске препустили талибанима! (ВИДЕО)

Слетањем задњег транспортног војног авиона типа Ербас А-400М немачког ваздухопловства у ваздухопловну базу Вунсторф поред Хановера, Немачка је окончала своју мисију евакуације немачких држављана и Авганистанаца из те земље.

Немачка војска. (Фото: bundeswehr.de)

Међутим, ова мисија није завршена успешно, јер је доста Авганистанаца који су радили за немачку војску пуних 19 година остављено на цедилу. Они нису имали среће да се докопају кабулског аеродрома и препуштени су на милост и немилост талибанима.

"Овде је реч о људским животима. Људе које смо хтели да примимо, нисмо успели да их одведемо на сигурно као једну од најбогатијих нација на свету. Када погледате колико је времена и енергије уложено у ову мисију, на крају смо пали у издавању виза за 2.000 људи. То ме оставља без речи", изјавио је за DW Маркус Гротиан, официр Немачке војске.

Авганистанац који је шест година радио као ради отехничар за немачку војску, а који је остао у Авганистану напуштен изјавио је за ДW:

"Позив сам примио 19. августа да морам да стигнем до Кабула због евакуације: Бундесвер ми је послао код који сам морао да покажем немачким војницима, кад стигнем. Ја сам видео немачког војника и са њим сам разговарао . Али, на жалост, он ми је рекао: " Ми тебе не знамо. Ко си ти?" Мислим да је у питању лоша комуникација и организација између Бундесвера и војника. Ја сам био на капији аеродрома четири дана и ноћи, али на жалост нисам успео да уђем на аеродром. То је била једна веома лоша ситуација, ово је страшно. Шта ја сад да радим, шта да радим. Они су ме оставили, рекао је он.

Наиме, у понедељак 16. августа Немачка је била један од држава, која осим што је активно учествовала у мисији ИСАФ била је и та која је послала транспортне авионе Ербас А-400М у Кабул у акцију евакуације. Са тим авионом неци су послали и припаднике специјалне једнице КСК која је обезбеђивала евкауацију на аеродрому Кабул сво време док је трајала операција.

Иначе Немачка је од почетка евакуације 16. августа до 28. августа евакуисали укупно 5.300 особа. У ту бројку убројани су и Авганистанци и немачки држављани.Упркос томе љутина и срамота остаје према онима који су остављени.

И сам канцеларка Ангела Меркел последњих дана за Авганистан је рекла да је у питању горак пораз.

Немци крећу на Авганистан

Немачко ангажовање у Авганистану започело је за време мандата Герхарда Шредера. Он је у Бундестагу 16. новембра покренуо гласање о учешћу Немачке у рату у Авганистану. Расправа је била бурна, али упркос томе "зелени" који се 2022. враћају највероватније на политички трон Немачке гласали су ЗА рат у Авганистану. Са 336 гласова ЗА и 326 против изгласано је учешће немачких војника у операцији Трајна Слобода. Већ у јануару 2002 у Авганистан стигли су први немачки војници. Наредних пар година бројно стање немачких војника било је 5.000 припадника, да би са временом тај број опао прво на 1.000, а она и даље испод те цифре. Упркос томе полемика у немачкој јавности није никад престала о ангажовању немачких војника у тој земљи.

Последње трупе из Авганистана повукле су се почетком јула ове године са чиме је окончано ангажовање немачких војника дуго 19 година.

Гувернер Тексаса забранио обавезну вакцинацију против короне! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА