Најновије

ТАЛИБАНИ ТВРДЕ: Рат је завршен!

Талибани су саопштили да су преузели контролу над долином Панџшир, једином области у земљи коју нису освојили од преузимања власти половином августа.

Талибани. (Фото: Јутјуб)

„Овом победом, наша земља је сада потпуно изашла из ратног стања“, рекао је портпарол талибана Забихулах Муџахид.

Додајући да је рат сада завршен, Муџахид је најавио формирање нове владе.

„Чим систем владе буде одобре, почећемо да радимо на уставу, или ће бити поново написан или ће бити амандмана“, казао је Муџахид на конференцији за новинаре.

Фотографије на друштвеним медијима показују припаднике талибана како стоје испред капија провинцијског гувернера Панџшира, а на једној фотографији се види како је талибанска застава подигла у центру провинције Панџшир, додаје „Ал Арабија“.

Национални фронт отпора Авганистана (НРФ), група која се бори против талибана, у међувремену је негирала саопштење талибана да су освојили ову долину.

Борце у Долини пет лавова (Панџшир) предводе бивши потпредседник Авганистана Амрулах Салех и Ахмад Масуд. Салех је побегао у Долину пет лавова након што је бивши председник Авганистана Ашраф Гани побегао из земље када су талибани заузели Кабул.

Ова долина је била неосвојива за талибане и у време њихове претходне владавине деведесетих година. Локалне борце сада предводи Ахмад Масуд, чији се отац Шах Масуд, „Лав из Панџшира“ успешно борио против Совјета 1980-их и талибана 1990-их.

Застрашујуће упозорење Русије и Кине шокирало Запад! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА