Најновије

ПУТИНОВО ЛИЧНО ОБЕЗБЕЂЕЊЕ: Откривени детаљи о томе ко може да га чува, како се припремају и реагују на претње! (ВИДЕО)

Јединица личног обезбеђења руског председника је најбољи и најобученији тим у земљи, и један од најбољих на свету.

Владимир Путин. (Фото: kremlin.ru)

Сајт Руссиа Беyонд прикупио је из више извора, анонимних и званичних, све доступне информације о томе како функционише тим Путинових личних заштитника.

Неколико месеци пре него што Владимир Путин напусти своју резиденцију како би се негде појавио у јавности, његов тим већ ступа у акцију. Прво анализирају све могуће претње: криминалне активности, немире, перцепцију у јавности, па чак и могућност природних катастрофа као што су земљотреси или поплаве током потенцијалне посете.

Око месец дана пре посете, чланови тима стижу на локацију како би свој распоред активности ускладили са локалним властима и проверили смештај за председника. Све до последње кваке на вратима мора да функционише јер током боравка председника никакво техничко особље ни мајстори не могу да улазе у његове просторије.

ИТ стручњаци и техничко особље обезбеђења инсталирају ометаче који блокирају радио сигнале на председниковој локацији.

Опрема председниковог надзорног тима прати све паметне телефоне и друге уређаје у близини Путинове локације у потрази за било каквом сумњивом активношћу.

Руски закони дозвољавају председничком обезбеђењу да инсталира и користи прислушкиваче на хардверима и софверима било које врсте, изврши претрес сумњиве особе, приступи било којој згради и организацији и заплени било које возило ако је то потребно за безбедност Путина.

Заплена цивилних возила дозвољена је само у "екстремним ситуацијама" и до сада није забележен неки такав скучај, подсећа РБ.

Тек после ових припрема, Путин долази на локацију.

Специјална служба одговорна за безбедност руског председника назива се Федерална служба обезбеђења. Иако је број особља тајна, према незваничним информацијиама има их око 50.000 будући да осим председника чувају и: премијера, председника Државне думе и председника и потпредседника Већа Федерације, министра спољних послова и министра обране, директора ФСБ, шефа председничког кабинета и председника Централне изборне комисије.

У саставу ФСБ постоји посебна јединица задужена за личну безбедност председника. Ратно искуство, кажу, није неопходно.

"Мало је вероватно да ће члан председничког обезбеђења морати да организује заседе на планинским путевима или да скаче падобраном", рекао је бивши члан председничког обезбеђења

"Борбено искуство је корисно, али често није примењиво у нашем раду. За време рата нападате. А телохранитељ треба само да бранити особу од неког невидљивог", додао је.

Због тога бивши полицијски оперативци нису погодни за овај посао. Они су обучени да ухвате преступника, док је за председникове телохранитеље најважнија безбедност челника државе.

Телохранитељ, наводи РБ, мора да поседује "оперативну психологију", односно да је у стању да предвиди и спречи претњу и то уради тако да нико други не примети.

Уз то, кандидати морају да буду млађи од 35 година, високи између 175 и 190 центиметара и тешки између 75 и 90 килограма.

Лични телохранитељ председника мора да познаје стране језике, да буде упућен у политику како би знао ко прилази његовом шефу. Телохранитељи морају да буду издржљиви, да подносе хладноћу у танким капутима јер дебеле јакне спутавају покрете, а се не зноје када је врућина.

Према неким извештајима, они користе лекове који утичу на психичке процесе. Интересантно, али телохранитељима је дозвољено пушење јер им помаже да брже савладају стрес. Цигарете у присуству председника нису дозвољене наравно.

Због стреса који трпе, председникови телохранитељи се пензионишу после 35. године.

Када је председник у јавности, обезбеђење је организовано у четири прстена. Најближи прстен чине Путинови лични телохранитељи, опасни момци у оделима и са тамним наочарима, торбом и бубицом у уху. Претећи изглед је важан јер се тако шаље порука потенцијалним нападачима да је председник добро заштићен.

Руке телохранитеља су увек испред тела, у приправности да би, ако затреба, одмах реаговали и својим телима заштитили председника.

Торбе које понекад носе заправо су заштитни штитови који се могу користити да заштите председника од метка.

Телохранитељи су наоружани пиштољем "Гјурза" калибра 9 милиметара који може да испали до 40 метака у минути, пробијајући панцирне прслуке на удаљености од 50 метара.

Међутим, ако дође до пуцњаве, значи да обезбеђење није обавило свој задатак, јер сваки напад мора бити спречен унапред.

Још један комад опреме који телохранитељи носе су изузетно чврсти кишобрани од кевлара које носе.

Најважнији прстен заштите није први већ други. Чланови овог обезбеђења су неприметни у гомили, у цивилу дискретно траже потенцијалне нападаће.

Трећи прстен окружује масу и спречава сумњиве особе да стигну близу председника. Због тога је опасно трчати, викати и правити нагле покрете у Путиновој близини.

Ако се предсједник појављује у великом јавном простору, често се инсталира додатна заштитна опрема попут панела од непробојног стакла.

Уз то, тешко наоружани део јединице путује са Путиновом пратњом у оклопном возилу (екстремна вожња је такође потребна вештина за већи део председниковог обезбеђења).

Ови људи су специјалци наоружани аутоматским пушкама АК-47, снајперским пушкама "Драгунов", противтенковским ручним бацачима граната и преносним протузрачним ракетним системима "Оса".

Међутим, главни ресурс председничког обезбеђења у случају Владимира Путина је сам председник, наводи Руссиа Беyонд.

С обзиром да има искуство рада у совјетској и руској тајној служби, Путин је "државник са којим је углавном лако радити", према сведочењу неколико бивших припадника председничког обезбеђења.

Он је свестан да његово обезбеђење зна шта ради и увек слуша њихове сугестије.

Лажни патриотизам напредњака: Спрем'те се, спрем'те избори! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА