Најновије

"ИМАЋЕ ПРОБЛЕМ СА ЊИМА" Бајден: Кина ће покушати да постигне договор са талибанима

Амерички председник Џо Бајден изјавио је да је сигуран да ће Кина покушати да постигне договор са талибанима након што је ова организација преузела власт у Авганистану 15. августа.

Бајден (Фото: flickr. com)

- Кина има реалан проблем са талибанима. Зато ће покушати да постигну неки аранжман са њима. Као и Пакистан, као и Русија, као и Иран. Сви сада покушавају да схвате који су њихови наредни потези - рекао је Бајден новинарима, преноси Ројтерс.

САД и њихови савезници договорили су да координирају своју политику према талибанима, а Вашингтон им је блокирао приступ резервама авганистанске државе, од којих већину држе у америчкој централној банци, како би се обезбедио да испуне своја обећања да ће поштовати права жена и међународно право.

Стручњаци процењу да ће велики део те економске полуге бити изгубљен ако Кина, Русија или друге земље обезбеде средства талибанима.

Италија, која председава Групом 20 у којој су Кина и Русија, покушава да организује заједнички састанак о Авганистану, али за сада није објављен датум Самита Г20, што указује на неслагање међу чланицама.

Кина није званично признала талибанску власт у Авганистану, али је кинески министар спољних послова Ванг Ји у јулу угостио једног од оснивача талибана Мулу Абдула Ганија Барадара, и поручио да би свет требало да подржи ову земљу при транзицији власти уместо да врши већи притисак на њу.

Руски војни експерт открио сценарио у ком би Русија покренула стравичан систем “Мртва рука”. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА