Најновије

ПАДА МИЛО: Покренут поступак за смену

Већином гласова скупштински Уставни одбор усвојио је предлог за покретање поступка да се утврди да ли је председник Црне Горе Мило Ђукановић повредио Устав. Против овог предлога били су чланови Демократске партије социјалиста (ДПС) и Либералне партије.

Мило Ђукановић (Фото: јутјуб)

Уставом Црне Горе предвиђено је да поступак за утврђивање да ли је председник Црне Горе повредио Устав може покренути скупштина, на предлог најмање 25 посланика, док одлуку о постојању или непостојању повреде Устава доноси Уставни суд.

Чланови скупштинског Уставног одбора Црне Горе, којим је председавала председница Симонида Кордић, неколико часова расправљали су да ли је председник Црне Горе Мило Ђукановић повредио Устав понашањем и учешћем у немирима на Цетињу приликом устоличења митрополита Јоаникија, као и другим делима и изјавама којима је ниподаштавао друге националне заједнице, пре свега српску. Расправа је на моменте била жучна, а опозиција је покушавала да оправда поступке свог лидера Ђукановића.

У име предлагача иницијативе Социјалистичке народне партије посланик Драган Ивановић рекао је да се та партија одлучила на ову иницијативу јер су „дешавања на Цетињу производ понашања председника Мила Ђукановића”.

Ивановић је казао да је на дан устоличења Јоаникија на Цетињу Ђукановић позвао грађане да буду на Цетињу и то је „усложнило јавни ред и мир”.

„Ако тим активностима, како је рекао, руководи председник државе и његов саветник, то доводи до страха да ће се десити нешто што није добро за грађане Црне Горе. Било је очекивано да Ђукановић иницира одустајање од доласка на Цетиње како би се устоличење десило као и до сада”, оценио је Ивановић.

„Све је у добром делу производ понашања председника Ђукановића. То је и био разлог да смо ми покренули иницијативу. Сматрам да би предлог требало да се нађе пред Уставним судом јер сматрамо да је Ђукановић повредио Устав. Иницијативу је потписало 36 посланика”, рекао је он.

СНП сматра да је Ђукановић поступањем „грубо повредио члан 14. Устава Црне Горе који прописује да су верске заједнице одвојене од државе, као и да су равноправне и слободне у вршењу верских обреда и верских послова”.

„Такође, Ђукановић је прекорачио оквир надлежности председника Црне Горе прописаних чланом 95 Устава. Директно се умешао у послове једне верске заједнице, конкретно Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве (СПЦ). Тиме је, противно Уставу, нарушио начело секуларности Црне Горе, односно начело одвојености верских заједница од државе”, истакао је Ивановић.

Навео је да је Ђукановић, називајући противнике устоличења „већинском Црном Гором, директно изазвао поделу грађана на оне који подржавају и оне које не подржавају устоличење митрополита на Цетињу”.

„Он је учествовао на непријављеном и забрањеном скупу 5. септембра на Цетињу. Такође је прекршио члан члан 161 Кривичног законика организујући и позивајући на спречавање верског обреда, што је оперативно у дело спроводио његов саветник за безбедност Веселин Вељовић”, додао је Ивановић.

За посланика Демократске Црне Горе Владимира Мартиновића иницијатива је оправдана јер је Ђукановић раније прекршио Устав Црне Горе.

„Поражавајуће је да неко ко треба да штити уставни поредак и да покаже примером да је Устав брана и заштитник, први крене гажење и рушење истог. Показао је да је с Веселином Вељовићем покушао на све начине да иницира и изазове хаос и немире у Црној Гори”, рекао је Мартиновић.

Бранећи свог лидера, посланик ДПС-а Предраг Секулић устврдио је да је иницијатива „мржња према ДПС-у и Милу Ђукановићу”.

„Инсистирање на устоличењу на Цетињу је дошло из Београда. Ту морамо да тражимо одговор на питање ко је кривац. Грађани Цетиња најбоље знају коју су цену платили. Одговорност је с једне стране на србијанској православној цркви, а с друге стране одговорна је Влада Црне Горе”, став је Бошковића.

Посланик Демократског фронта Бранко Радуловић је истакао да је један „од највећих проблема Ђукановић”.

„Тужбе сам му лупао, физички с њим хтео да се обрачунам, у лице му рекао шта је, тако да данас немам проблем око тога. Желим да му суди независни суд, има дебеле аргументације да заврши где му је место. Та личност која је 30 година била коруптивна, криминогена, противуставна и друго, ја не знам шта је он, робот или шта... Тај човек не може да представља Црну Гору. Од када је постао председник има ли ишта да није урадио против државе? Он је уништио Црну Гору. Господо из ДПС-а, ви сте његов штит за криминогену прошлост”, навео је Радуловић.

Додао је да су „прошлост и садашњост Мила Ђукановића највећи проблем Црне Горе”.

„Знате ли ко је крив за убиство Душка Јовановића, уредника листа ’Дан’? На одбору су отворено тада сви причали, најодговорнији је Мило Ђукановић. Када тужитељка Кликовац није хтела да дође кад је извршитељ кривичног дела давао изјаву, кад је Весна Меденица спавала, од чега је спавала, никад се не пробудила, фигуративно речено, она је саучесник наше трагедије”, речи су Радуловића.

Лидер Либералне партије Андрија Поповић је „оптужио СПЦ да је реметилачки фактор који провоцира и уноси немир у Црну Гору”, а митрополита Јоаникија је назвао „митрополитом који има фашистичке ставове према Црногорцима и црногорском идентитету”.

Милун Зоговић је поручио да је Ђукановић „добровољно прихватио да није председник свих грађана, повредио је више чланова Устава и очекујем разрешење њега као председника државе”.

Као представница ДПС-а, Јованка Лаличић је саопштила да не постоји правни основ за иницијативу и да зна да им је „Ђукановић кост у грлу и ноћна мора”.

Представница УРА Суада Зороњић је истакла да је Ђукановић „подржао грађане Цетиња и Црногорце који нису пријавили скуп, а на тај начин се не могу бранити интереси државе”.

„Окупио је комите и све људе који су били тог дана спремни да направе ситуацију која би била негативна за све грађане и заслужује наше неповерење. Потписи подршке УРA за предлог недостају из техничких разлога”, казала је она.

О тајнама удбашке економије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА