Најновије

Саркози одговарао, хоће ли Вучић?

Бивши председник Француске Никола Саркози осуђен је на годину дана затвора због нелегалног финансирања изборне кампање. Са друге стране, Више јавно тужилаштво у Београду ни после четири године није одлучило о кривичној пријави коју је Агенција за борбу против корупције поднела против СНС, СПС и УРС због сумње у прање новца током предизборне кампање 2014.

Александар Вучић. (Фото: Јутјуб)

Никола Саркози је први француски председник који је пред судовима у два наврата проглашен кривим. Недавно је осуђен на годину дана затвора због нелегалног финансирања кампање за председничке изборе 2012. године. Тужиоци су тврдили да је Саркозијева странка потрошила скоро дупло више од 22,5 милиона евра, колико је дозвљено законом.

Никола Саркози је пре седам месеци осуђен на три године затвора због корупције и трговине утицајем. Судија му је дозволио да затворску казну одслужи у кућном притвору, са наногицом, а исти је случај и са последњом пресудом.

У Србији, међутим, годинама тапкају у месту процеси који се воде против политичких странака. То је и случај са кривичним пријавама које је поднела Агенција за борбу против корупције 2017. против Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и Уједињених региона Србија због сумњи у прање новца.

У извештају Агенције, који је предат тужилаштву, наведено је између осталог да је одређен број људи који је уплаћивао донације за кампању био и корисник социјалне помоћи. Истовремено је Управа за спречавање прања новца утврдила да је 135 особа у кратком временском року уплатило 40.000 динара на личне рачуне да би убрзо након тога, тај новац пребацили као донацију Српској напредној странци.

Према подацима Управе, владајућој странци је те године уплаћено 5,4 милиона динара на име донација, без објашњења о пореклу новца. У извештају Агенције који је предат тужилаштву, наведена су и два сумњива банкарска трансфера – један у вредности од 650.000 динара СПС-у и други од 80.000 динара УРС-у.

Међутим, ни четири године касније нема информације да је покренута истрага по пријавама Агенције. Портал Нова.рс питао је Више јавно тужилаштво у којој фази су ови случајеви и да ли су испитана физичка лица која су уплаћивала новац напредњацима, али одговоре до објаве овог текста нисмо добили.

Имајући у виду да су у ранијим изјавама за медије у овом тужилаштву више пута навели да полиција није достављала тражене информације, те да је због тога упућено више ургенција, питали смо Тужилаштво и колико су ургенција слали полицији.

На то питање у Вишем јавном тужилаштву нису нам одговорили ни у фебруару ове године. Тада је порталу Нова.рс речено да су и даље у току провере од стране надлежне полицијске управе“.

„С обзиром да се у конкретном случају ради о веома обимном и комплексном предмету који тражи ангажовање великих ресурса и време за обраду података, одговарајућу јавнотужилачку одлуку ћемо бити у могућности да донесемо тек након достављеног извештаја, о чему ће јавност бити благовремено обавештена“, рекли су раније у тужилаштву.

Сумњивим донацијама СНС бавила се истраживачка мрежа Бирн. Они су писали о донаторима који су тврдили да су током избора 2017. помогли Српској напредној странци да сакрије порекло новца, тако што су новац добијен од СНС-а уплаћивали странци под својим именом. По правилу то су биле идентични износи од 40.000 динара.

Вучић неспретно објашњавао идентичне уплате

Негирајући да је његова странка прала новац, председник Србије Александар Вучич покушао је да објасни како је све то могуће у новембру 2017. године у интервјуу Инсајдеру.

Он је рекао да су донатори СНС уплаћивали идентичне износе јер „претпоставља да законом није дозвољено да појединци уплате више од тога“.

„Сад ћу да Вам објасним како. Седимо нас двоје, и буде ту и неки трећи човек. Ја не знам да ли је то тако, ал’ претпостављам – ја кажем: “А ја хоћу да дам 800 евра, али ја не могу да дам 800 евра, дозвољено је то. Ево ти, изволи новац, молим те, плати за нашу странку”, рекао је тада Вучић а уплата идентичних износа у изборним кампањама је постала устаљена пракса.

Према Закону о финансирању политичких активности забрањено је давање прилога политичком субјекту преко трећег лица као и прикривања извора финансирања. Закон каже и да појединци могу да донирају политичким партијама износ у висини до 20 просечних месечних плата.

Такође, странке у Србији имају законску обавезу да пријаве све приходе и расходе у изборној кампањи у року од 30 дана од дана одржавања избора. Податке о донаторима и уплаћеним износима објављује Агенција за спречавање корупције.

Хрватска наоружава шиптаре! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА