Најновије

НАТО У СТРАХУ: Русија можда напада из свемира?

Министри одбране НАТО ће се договорити о новом мастер плану за одбрану од сваког потенцијалног руског напада на више фронтова.

Владимир Путин/Сателит. (Фото: pixabay. com)

Тај план ће правити упркос новој усредсређености савеза на Кину, рекли су дипломати и дужносници.

Стратегија која је поверљива надилази постојеће регионалне одбрамбене планове и има за циљ припрему за сваки истовремени напад у регијама Балтика и Црног мора, по могућности укључујући нуклеарно оружје, хаковање рачунарских мрежа или напад из свемира.

Званичници и дипломате кажу да такав напад није непосредан. Русија пориче било какве ратне намере и каже да је НАТО тај који таквим припремама ризикује дестабилизацију Европе.

Међутим, амерички званичници, дипломате НАТО-а и бивши званичници кажу да је Концепт за одвраћање и одбрану у евроатлантском простору потребан док Русија развија напредне системе наоружања и распоређује трупе и опрему ближе савезничким границама.

100.000 војника на руској граници

У мају је Русија окупила око 100.000 војника на својој граници с Украјином, што је највећи број откако је Москва анектирала Крим 2014., кажу западни званичници. У септембру је Русија употребила нове борбене роботе у великим војним вежбама с Белорусијом који су алармирали балтичке савезнике.

С Русијом која надограђује или замењује совјетске војне свемирске системе како би потенцијално нападала сателите у орбити, развијајући технологије утемељене на вештачкој интелигенцији за ометање савезничких заповедних система, Москва такође развија "супер оружје".

Оно је откривено 2018. године и укључује нуклеарне крстареће ракете пет пута брже од звука, које би могле избећи системе раног упозоравања.

Пензионисани амерички генерал Бен Ходгес, који је заповедао снагама америчке војске у Европи од 2014. до 2017., рекао је за Ројтерс како се нада да ће стратешки план довести до веће усклађености у НАТО-овој колективној одбрани, што значи више ресурса за црноморско подручје.

Русија испалила моћну ракету! Пројектил лансиран са нуклеарне подморнице! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА