Најновије

ДОДИК ИЗГУБИО ПОДРШКУ СКУПШТИНЕ: Изостала двотрећинска већина

Народна скупштина Републике Српске није подржала изјаве српског члана Председништва БиХ Милорада Додика да је десет одлука Председништва, које су Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, усвојили прегласавањем, штетно по витални интерес Републике Српске.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Свих десет одлука на које је Додик уложио вето биће важеће, јер је на гласању изостала подршка две трећине посланика.

То је први пут да је Додик покренуо процедуру заштите виталног ентитетског интереса, а да је изостала двотрећинска подршка.

Иако је српски члан Председништва у уводном излагању детаљно образложио сваку одлуку и због чега су оне штетне по интерес Српске, рекао да је Парламент Српске место одлуке, те позвао посланике на јединство, то јединство је изостало. Док је ДНС све вријеме учествовао на засједању и гласао, СДС и ПДП су напустили заседање још током расправе, па нису ни били присутни у сали када се гласало.

Све те тачке које су биле на седници Председништва БиХ 18. октобра и на које је српски члан Милорад Додик ставио вето, поштујући закључке Народне скупштине о неодлучивању у Председништву су усвојене јер није било довољно руку у Народној скупштини.

Тако су прошле и оне које угрожавају витални интерес Српске. У сали када се гласало није било посланика опозиције предвођених СДС-ом и ПДП-ом.

Велики број одлука и закључака Председништва БиХ са сједнице 18. октобра, угрожава витални ентитетски интерес, рекао је српски члан Предсједништва Милорад Додик у уводном излагању. У њима су уочени процедурални и материјални недостаци и заобилажење ентитетских нивоа власти и зато је, каже, гласао против.

Додик ни за отварање канцеларије Руске амбасаде у Бањалуци и давање агремана амбасадорима појединих земаља, није дао свој глас очекујући да ће о томе "за" гласати посланици у Парламенту Српске. Тиме је, каже, хтео да омогући да се одлучује у Народној скупштини Републике Српске, а не у Председништву БиХ.

Ово је требало да докаже да Република Српска није нижи ниво власти, поручује предсједница Жељка Цвијановић. То је и политичка и уставна снага парламента и Српске.

Посланици владајуће коалиције поручују да се без обзира на све одлучивањем о овим тачкама, манифестују и јачају одлуке српског члана Председништва БиХ и подсећају да се одлучује о међународним уговорима.

СДС и ПДП још јуче су наговјештавали да би могли напустити скупштинску салу. Разлог о коме су говорили и данас између осталог, био је и термин одржавања сједнице правдајући то немогућношћу да припреме расправу.

Негласање о тачкама угрожавања виталног ентитетског интереса, тврде, подржали су бошњачког и хрватског члана Председништва БиХ.

Неучествовање на Парламентарној скупштини БиХ јуче када се одлучивало о смени министра одбране Сифета Поџића, премишљања да ли ће сутра присуствовати када се на Парламентарној скупштини посланицима обраћа "незаконито изабрани високи представник Криситијан Шмит и ово данас то потврђује", сматра предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Посланици Коалиције Заједно за БиХ сматрају да ни у једној одлуци и закључку из Председништва БиХ није било угрожавања интереса Српске.

Којој политичкој опцији је приступио Црногорац из Дневњака, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА