Најновије

ПРЕДСЕДНИЦА МОЛДАВИЈЕ ПРИЗНАЛА: ''Зависимо од Придњестровља''

Председница Молдавије Маја Санду рекла је да Кишињев у енергетским питањима зависи од непризнате Придњестровске Молдавске Републике, јер се највећи део електричне енергије производи на левој обали Дњестра.

Маја Санду (Фото: РИА Новости)

Молдавске власти су 2018. године одлучиле да спроведу пројекат међусобног повезивања на електроенергетску мрежу Румуније. Пројекат је подразумевао изградњу, опремање и пуштање у рад далековода између Молдавије и Румуније, а укупна вредност пројекта процењена је на 270 милиона евра.

„До сада није изграђена станица за међусобно повезивање на електроенергетску мрежу (Румуније – прим. ред.), тако да смо три деценије у власти Тираспољског режима. Ништа није урађено да би се осигурала енергетска безбедност земље, нити један леј није уложен у пројекте који би смањили потрошњу електричне енергије“, рекла је Санду на брифингу у четвртак.

Око 80% електричне енергије која је потребна Молдавији за покривање потреба свих становника земље производи молдавска (Кучурганска) државна окружна електрана која се налази у Придњестровљу.

Гаспром је 1. октобра продужио уговор са Молдавијом о испоруци гаса на месец дана. Компанија Молдовагаз саопштила је 6. октобра да потрошња гаса у Молдавији привремено премашује снабдевање горивом из Руске Федерације, што такође може довести до проблема са снабдевањем електричном енергијом.

Парламент земље је 22. октобра увео ванредно стање у земљи због енергетске кризе, тако да је било могуће брзо издвојити средства из буџета за куповину додатних количина гаса како би се одржао притисак у гасоводу.

Највећу трагедију Донјбаса у једном снимку можете погледати ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА