Најновије

САД обећавају рат чланицама НАТО на „источном крилу“

САД неће слати трупе у сукоб између Русије и Украјине, саопштио је Вашингтон уочи данашњег разговора америчког председника Џоа Бајдена и његовог руског колеге Владимира Путина.

НАТО (Фото: Јутјуб)

Међутим, Вашингтон је обећао да је спреман да „ојача“ чланове свог војног блока НАТО-а.

„Не знамо да ли је Путин донео одлуку о даљој војној ескалацији у Украјини, али знамо да он поставља капацитете да се ангажује у таквој ескалацији уколико одлучи да то учини“, рекао је високи званичник Бајденове администрације новинарима, преноси Ројтерс.

САД не траже сценарио у којем би њихова војска била коришћена у сукобу између Москве и Кијева, али би биле "спремне да ојачају савезнике на источном крилу НАТО-а", рекао је званичник. Кремљ је одбацио идеју да се руске трупе спремају за „инвазију“ на Украјину, која се понавља у мејнстрим медијима у последњих неколико дана.

Бајден намерава да каже Путину да ће бити „веома јасне цене“ ако Русија нападне Украјину, додао је званичник. Такође је откривено да ће амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарати са украјинским председником Владимиром Зеленским, а после тога ће га позвати и сам Бајден.

Москва је одбацила тврдње америчких обавештајних служби да се Русија спрема да нападне Украјину крајем јануара као „лажне вести“.

Видимо много лажних вести о наводно планираној „агресији“ Русије на Украјину која се пласира, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков за РТ у ексклузивном интервјуу уочи Путиновог телефонског разговора са Бајденом.
 
„Видимо да НАТО показује крајње непријатељски став, чујемо реторику Столтенберга, реторику разних представника САД-а, који кажу да НАТО може и да ће да ради шта хоће и да не признаје ниједну од руских `црвених линија`“, додао је Песков.
 
У међувремену, приметио је, не постоји ниједна реч упозорења са Запада Украјини да не покушава силом да реши спор са две источне покрајине.

Две самопроглашене републике Донбаса, Доњецк и Луганск, одвојиле су се од Украјине након пуча који је подржавао Запад током којег је свргнута влада у Кијеву у фебруару 2014. године. Следећег месеца, Кримљани су на референдуму гласали за отцепљење од Украјине и поновно прикључење Русији. Референдум нису признале УН.

Извор: Vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА