Најновије

Политиколог објаснио зашто је Русија одједном престала да зависи од “Северног тока 2”

Европска унија је изгубила још једну полугу геополитичког притиска на Руску Федерацију, а покушаји Брисела да запрети ограничењима за пројекат Северни ток 2 више нису битни за Москву. До овог закључка дошао је познати руски политиколог, оријенталиста Јевгениј Сатановски, анализирајући ситуацију око сертификације овог гасовода.

Уживо у програму Фул контакт на Јутјуб каналу Соловјов уживо Сатановски је детаљно говорио о новом геополитичком концепту Москве, а такође је објаснио зашто је Русија одједном престала да зависи од Северног тока 2.

Јевгениј Сатановски је пре свега скренуо пажњу на то да Брисел, највероватније, намерава да одложи процес сертификације за Северни ток 2, јер настоји да се повинује упутствима Вашингтона.

Међутим, мало је вероватно да ће такав приступ утицати на позицију Русије у међународној арени, пошто је пројекат гасовода одавно престао да буде полуга притиска на Москву.

Према мишљењу политиколога, захваљујући енергетској кризи у Европи и наглом расту цена природног гаса, Русија је одједном престала да зависи од Северног тока 2.

Дакле, Брисел може да донесе било какву одлуку да га ограничи, али такве мере неће донети никакав резултат.

Ценовна ситуација на тржишту гаса је омогућила Гаспрому, генерално говорећи, да оправда изградњу Северног тока 2 тиме што није пустио ни један кубни метар гаса да протиче кроз њега. И то се одавно исплатило“, резимирао је Сатановски.

Извор: webtribne.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА