Најновије

Преминуо епископ шабачки Лаврентије

Епископ шабачки Лаврентије (Трифуновић) преминуо је у данас око 17 часова у 87. години.

Епископ шабачки Лаврентије (Трифуновић), рођен је у селу Богоштици код Крупња, на Савиндан, 27. јануара 1935. године. Мирско име Живко. Основну школу завршио је у Крупњу, два разреда гимназије у Лозници, Богословију и Богословски факултет у Београду, наводи се на сајту Епархије шабачке.

Две године био је духовник цркве Ружице у Београду, затим парох на Купресу, две и по године професор Богословије у манастиру Крки и истовремено парох у Ивошевцима, а од 1967. до 1969. године викарни Епископ у Београду. За Епископа западноевропског и аустралијско-новозеландског постављен је 1969. године.

Пошто је створио услове за формирање нове Епархије у Аустралији, прешао је у западну Европу. У Химелстиру у Немачкој ,основао је Епархијски центар, откупио за Српску цркву једну већ саграђену цркву.

Ту је основао штампарију и издао дела Епископа Николаја Велимировића и многе друге књиге верског садржаја. Свети архијерејски сабор изабрао га је 1989. године за Епископа шабачко-ваљевског, а устоличен је у Шапцу 23. јула 1989. године.

Отпочео је градити нови Епархијски центар и манастир у Соко -граду. Епископ Лаврентије говори енглески, немачки и руски језик. Као представник и изасланик Српске православне цркве учествовао је на многим међу црквеним састанцима и држао предавања и реферате.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА