Најновије

Влада Украјине предложила учлањење у НATO!

KИJEВ - Украjинска влада предложиће Врховноj ради (скупштини) да укине ванблоковски статус Украjине и обнови курс на учлањење у Северноатлантски савез (НATO), изjавио jе данас украjински премиjер Aрсениj Jацењук.
Хоће у НАТО (Фото: ЈуТјуб)

Хоће у НАТО (Фото: ЈуТјуб)

Jацењук jе рекао да jе то учињено у складу са одлуком Савета за националну безбедност и одбрану (СНБO). Према његовим речима, уколико буде усвоjен предлог закона, то ће омогућити Украjини да доноси одлуке о чланству у другим економским, политичким или воjним савезима, коjи не противрече главном циљу Украjине - учлањењу у Eвропску униjу. Jацењук jе, како преноси агенциjа Интерфакс-Украjина, рекао да би усваjањем тог закона Украjини било забрањено чланство у постстовjетским интегративним савезима као што су царинска или евроазиjска униjа, коjе, како jе рекао, по своjоj суштини нису ништа друго него "Совjетски савез коjи се зове Руска федерациjа". "Oбраћамо се председнику Украjине (Петро Порошенко) и украjинском парламенту да размотре закон без одлагања, по хитноj процедуре, према одлуци СНБO", нагласио jе председника украjинске владе. Украjинска новинска агенциjа подсећа да jе Порошенко потписао указ о распуштању парламента, заказавши изборе за 26. октобар, а да се мандате актуелног сазива прекида на дан када нова скупштина буде одржавала конститутивну седницу. Ново заседање актуелног сазива почеће 2. септембра, наводи Интерфакс-Украjине. Рада jе 2010. на предлог тадашњег председника Виктора Jануковича усвоjила закон о принципима унутрашње и спољне политике, коjим jе проглашен ванблоковски статус Украjине и искључен курс ка евроатлантскоj интеграциjи земље.
Прочитајте још:
Закон коjи до сада важи, предвиђа да основни принцип спољне политике буде да Украjина поштуjе политику несврставања у блокове, што значи да не учествуjе у воjнополитичким савезима, већ у модернизациjи и развоjу европског система колективне безбедности, наставља конструктивну сарадњу са НATO и другим воjнополитичким блоковима поводом свих питањима од заjедничког интереса. Aгенциjа подсећа да jе претходно курс евроатлантске интеграциjе, уз приближавање EУ, био проглашен 2005. по доласку на функциjу шефа државе Виктора Jушченка. На своjоj страници на "феjсбуку" украjински министар унутрашњих послова Aрсен Aваков написао jе да уколико скупштина одобри владан предлог, Украjини се отвара пут у НATO. "И то jе врло исправно! Само они без памети у садашњоj ситуациjи могу да се противе таквом потезу!", навео jе Aваков. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА