Најновије

ИЗВРШАВАЛА САМ НАРЕЂЕЊА: Дијана Хркаловић изнела одбрану, свалила све на Стефановића!

Извештај тужиоцу о садржају телефона Вељка Беливука каснио је јер је такав био налог тадашњег министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

Фото: Јутјуб

Познато ми је да се у тим садржајима помињао министар Стефановић, неки тужиоци, као и поједини високорангирани припадници полиције!

Ово је јуче у Специјалном суду изјавила некадашња секретарка МУП Србије Дијана Хркаловић, коју Тужилаштво за организовани криминал терети за кривично дело трговина утицајем.

Она је одбацила наводе тужиоца и рекла да је само радила свој посао и извршавала наређења. Реч је о телефонима који су одузети Беливуку после хапшења због сумње да је учествовао у убиству Властимира Милошевића, које је у јавности познато као "убиство на шинама".

- Као тадашњи секретар УКП била сам информисана о томе, са три стране, из Службе са специјалне истражне методе, криминалистичке аналитике и из ПУ Београд - испричала је Хркаловићева.

- О томе шта је у телефонима, одмах је обавештен министар. Неколико пута су позивали из тужилаштва, које је водило истрагу тог злочина, Миленковића, тадашњег начелника ССИМ.

Он је мене позивао, а ја сам то преносила министру Стефановићу. Сваки пут је одговор био да сачекамо са слањем.

Према речима окривљене, после још једног позива поступајућег тужиоца Наташе Кривокапић, министар Стефановић се изнервирао.

- На безобразан и дрзак начин ми је рекао да јој Миленковић пренесе да "уколико има неки проблем, нек се обрати министру унутрашњих послова", говорећи о себи у трећем лицу - објаснила је Хркаловићева.

- То сам рекла Миленковићу и позиви су престали. После неких осам месеци, са истим захтевом се обратио суд и тада је министар Стефановић рекао да им се пошаље.

Бивша државна секретарка српске полиције рекла је и да ни на који начин није могла да утиче на тадашњи судски поступак против Беливука, јер је достављени садржај телефона био у поседу суда и тужилаштва када се одлучивало о казни, а и касније током подношења жалби.

- Обавештена сам од стране Томе Радовановића или Дејана Миленковића, мислим да је пре Тома, да је у обради "Мангусте" снимљен разговор између две особе, где се помиње моја интима - испричала је Дијана Хркаловић јуче у судници број 1.

- Нисам наложила да се тај део исече и избрише, али је то била пракса, посебно јер то није имало везе са самом обрадом. Ту је особа А говорила особи Б да има фотографије на којима сам ја сама и да јој је послала особа Ц. Ту ме највише изненадила заправо та особа Ц. То је било непријатно.

Поменути разговор односи се на тајно праћење и снимање сада покојних, адвоката Драгослава Огњановића и Драгослава Милорадовића, који су били блиски са Луком Бојовићем.

Дијана Хркаловић је јуче негирала и да је имала било какве везе са отварањем полицијских обрада одређених особа, па тако ни са оном којом је обухваћен Дарко Елез. Рекла је да га лично не познаје, као ни Вељка Беливука.

Наставак суђења заказан је за 18. мај, када ће одбрану изнети Дејан Миленковић Багзи, бивши начелник ССИМ, и Милорад Шушњић, некада први човек новосадске полиције.

Траже Стефановића за сведока

Адвокати су јуче затражили да се као сведоци саслушају Небојша Стефановић, бивши министар полиције, некадашњи в. д. директора полиције Владимир Ребић и бивши тужилац виши тужилац у Београду Наташа Кривокапић.

- Као одбрана спремни смо и да се моја клијенткиња Дијана Хркаловић суочи са Небојшом Стефановићем, који би морао да буде на оптуженичкој клупи - предложио је Ђукановић.

Са Хркаловићкиним адвокатом сагласила се и одбрана Дејана Миленковића. Његов бранилац Ђорђе Калањ, који је цитирао да "када политика уђе у судницу, она изгони право", напомињући да је његов клијент само поступао по наређењима претпостављених.

Остаје у кућном притвору

Веће Специјалног суда одбило је да Хркаловићевој укине кућни притвор јер, како је образложено, и даље стоје разлози због којих јој је ова мера одређена. Овај предлог поднео је њен бранилац, уз предлог да се он замени блажом мером, забраном напуштања државе.

Политичка оптужница

Бранилац Дијане Хркаловић, адвокат Владимир Ђукановић, назвао је оптужницу против ње и двојице некадашњих функционера МУП Србије политичком, налик на "инфорбировске, где нема писаних доказа већ се све своди на то да је неко некоме нешто рекао".

- Мене чуди да су другоокривљени и трећеокривљени у овом истом предмету - навео је Ђукановић. - Реч је о потпуно различитим случајевима, које ништа не повезује. Моју клијентињу ниједан сведок није поменуо. Овде је реч о класичној политичкој оптужници.

По логици ове оптужнице, на оптуженичку клупу могло би а седне 90 одсто полиције, па и Србије.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА