Најновије

Пуцано према групи српских девојака и младића код Грачанице

Један од два непозната мушкарца на моторима пуцао је у правцу групе српских девојака и младића на језеру код Грачанице. У пуцњаву се укључио локални полицајац из њиховог друштва, тако што је својим пиштољем ранио мотористе када су кренули да беже.

Грачаница (Фото: Јутјуб)

Марко Петковић из Лапљег Села, који је био у групи српских девојака и младића, рекао је РТС-у да се пуцњава догодила јуче поподне на обали језера Грачаница.

"Зауставили су се на неколико метара од нас. Пријатељ који је био са нама, по националности Горанац, ради у полицији и говори албански језик. Пришао им је и замолио их да напусте место, јер је ситуација била непријатна. Померили су се са тог места и зауставили недалеко од наших аутомобила, и један од њих је почео да пуца из пиштоља на нас", каже Петковић.

Навео је да су легли на земљу када су чули пуцњаву, а да су их од метака заштитили паркирани аутомобили.

"Полицајац у цивилу који био са нама у групи, узвратио је пуцањем када су нападачи кренули да беже према селу Мармор", прецизирао је Петковић и додао да су инцидент пријавили полицији.

Патрола из станице полиције у Грачаници стигла је након 40 минута. Потом је стигла и патрола полиције из станице полиције у Приштини и преузела истрагу.

"Случај се води против полицајца, то нам није јасно"

Бојан Рајковић, родитељ једног од младића који је био на језеру истиче, према казивању свог детета, да би цела ситуација измакла контроли и завршила са можда тешким последицама да у није било полицајаца у цивилу.

"Срећа је што је у друштву био и полицајац. Полиција је децу испитивала у Приштини више од пет сати. У овом поступку су младићи и девојке сведоци, а случај се води против полицајца. То нам није јасно", казао је Рајковић.

Инцидент није регистрован у редовном извештају полиције

Инцидент код језера у Грачаници није регистрован у данашњем, редовном извештају косовске полиције.

Портпарол полиције у Приштини Агрон Боровци локалним медијима је изјавио да је полиција покренула истрагу како би разјаснила све околности инцидента, као и да особе које су задобиле прострелне ране имају 23 и 28 година, да су хоспитализоване, а један полицајац се сумњичи да је пуцао на њих из ватреног оружја.

Канцеларија за КиМ: Овакве ситуације призивају сећања на страшне злочине

Напад до кога је јуче дошло на Грачаничком језеру представља најдиректније угрожавање живота српске деце, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

"Овакве ситуације призивају болна сећања на страшне злочине у прошлости, у којима су на Косову и Метохији страдала српска деца.
Срби у Грачаници с правом су огорчени и уплашени за безбедност своје деце и зато захтевамо да се напад на њих третира са највећом пажњом", истиче се у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију напомиње да упорно упозорава на повећани број етнички мотивисаних напада према Србима у покрајини и крајње је време да се оваква упозорења схвате најозбиљније.

"Оне међународне организације чији је мандат и одговорност да Србима на КиМ гарантују безбедност, овај напад, у чијем се средишту нашла српска омладина, морају третирати с највећом пажњом и он нипошто не сме проћи некажњено", поручује Канцеларија.

Нажалост, додаје Канцеларија, неодговорним изјавама албанских политичара на челу са Аљбином Куртијем, Србима се свакодневно црта мета на челу и директно угрожава њихова безбедност.

Поводом пуцњаве се огласила и Српска листа, која је најоштрије осудила јучерашњи инцидент и позвала међународну заједницу да најхитније реагује и јавно овај етнички мотивисан напад који је изазвао велику узнемиреност међу свим Србима, посебно на централном Косову.

"Запаљива реторика и подривање мира од стране лидера косовских институција у Приштини за последицу има серију инцидената чија се кулминација десила јуче", наводи Српска листа у саопштењу.

Шта је Стејт департмент поручио Хрватској, прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА