Најновије

ПРЕСУЂЕНО: Гуцатију и Харадинају четири и по године и 100 евра

Судско веће Специјалног суда у Хагу изрекло је првостепене пресуде у предмету против бившег председника и потпредседника Удружења ветерана ОВК.

Фото: Јутјуб

Хисни Гуцати и Насим Харадинај су осуђени на по четири и по године затвора и новчане казне у износу од по 100 евра, јавио је портал Косово онлајн.

Судско веће у Специјалном суду закључило је да су бивши челници Организације ратних ветерана Ослободилачке војске Косова Хисни Гуцати и Насим Харадинај починили дело одавања заштићених информација, објављивањем посебних докумената.

Према оцени судског већа, дело је учињено давањем докумената новинарима и подстицањем на даље подношење сличних докумената.

Читајући налаз претресног већа, председавајући судија је рекао да су окривљени дозвољавали и делили поверљива судска списа, починивши кривично дело.

Судско веће је уверено да су окривљени поступали са директном намером да обелодане заштићену информацију“, рекао је, између осталог, председник овог тела.

"Оптужени су одговорни су за тешке преступе, наставили су да дистрибуирају заштићене информације и имена стотине заштићенихн сведока и најавили су да ће то наставити да раде. Овом пресудом се њихове радње карактришу као кривична а не патриотска дела", навео је председник панела и онда је прочитао пресуде.

"Панел осуђује господина Гуцатија на јединствену казну од четири и по године, у које се укључује време проведено у притвору и новчану казну од 100 евра. Господин Харадинај се осуђује на четири и по године затвора и казну од 100 евра", прочитао је пресуду судија.

Гуцати и Харадинај су се теретили за кривична дела против спровођења правде, односно за ометање службених лица у вршењу службене дужности, застрашивање сведока, освету и нарушавање тајности поступка.

Тужилаштво је током суђења инсистирало на томе да су њих двојица имали за циљ да наруше углед Специјалног суда, те да ометају његов рад.

"Злочине су починили јер су хтели да ометају рад овог суда, да застраше и освете се сведоцима", рекао је у завршној речи тужилац Џејмс Пејсен, образлажући предлог да буду осуђени на казну од шест година затвора.

Гуцати и Хардинај су ухапшени септембра 2020. године због сумње да су на три конференције за штампу неовлашћено открили поверљиве судске информације.

Гуцати и Харадинај су се изјаснили да нису криви, а током суђења су инсистирали на ставу да нису починили никаква кривична дела.

Специјализована већа Косова су описали као "једнонационални суд" који "има за циљ да казни Албанце, док амнестира злочине које су починиле српске војне и полицијске снаге на Косову".

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА