Најновије

ТАЈНИ ПРОЈЕКАТ ЕУ: Залажу се за ембарго, а постали највећи увозник руске нафте

ЕУ покушава да смисли како да смањи велику зависност од руских енергената и расправља о увођењу ембарга на руску нафту.

Фото: Јутјуб

Ипак, на терену се дешавају занимљииви преокрети, па је Италија толико повећала увоз руске сирове нафте да је псостала највећи европски поморски „хаб“ за допремање руске нафте танкерима, претекавши на тој позицији Холандију.

Подаци које је објавила компанија Кплер, а преноси их Финанциал Тимес, показују да је Русија овог месеца дневно извозила у Италију 450.000 барела, што је четири пута више него у фебруару, те највише још од 2013. године, а углавном је нафта стизала преко сицилијанске луке Аугуста, али и Трста.

О чему се ради? У близини луке Аугуста је рафинерија ИСАБ која је у власништву Лукоила те, будући да Лукоил није под европским санкцијама, сада јој допрема повећане количине нафте на прераду.

Наиме, та је рафинерија иначе допремала нафту из различитих извора, користећи за финансирање тих трансакција кредите европских банака, али откако су ти кредити услед наметнутих финансијских санкција због рата у Украјини постали недоступни, рафинерија се окренула руској нафти, преноси Јутарњи лист.

Тако се догодио парадокс да је, уместо смањивања увоза нафте из Русије, у Италији њен увоз повећан, како за британски дневник каже локални синдикални повереник, који износи и податак да је пре наметања санкција само 30 одсто сирове нафте у рафинерију ИСАБ долазило из Русије, а сада је то 100 одсто.

ИСАБ обрађује до 22 одсто сирове нафте у Италији и извози у десетак земаља, а у том делу Сицилије је један од највећих послодаваца, те синдикати и локални политичари упозоравају да би ембарго на руску нафту довео до затварања те рафинерије јер не би имала шта да прерађује.

Истовремено, италијански премијер Марио Драги настоји да смањи зависност Италије од руског гаса, а залаже се и за то да ЕУ уведе ембарго на руску нафту, али није јасно шта би влада у Риму била спремна да учини да не дође до затварања сицилијанске рафинерије. Иако неки помињу могућност национализације ИСАБ-а, у италијанском Министарству привреде кажу да та опција тренутно није на столу.

Иначе, увоз руске нафте је скочио и у тршћанској луци која је пак повезана преко нафтовода са две рафинерије у Немачкој које су у делимичном власништву Росњефта. Већина сирове нафте се допрема у Европу танкерима, али до рафинерија у Белорусији, Пољској, Немачкој, Словачкој, Чешкој и Мађарској, долази и из Русије преко нафтовода Дружба.

Министарство одбране Русије објавило је видео-снимак рада руских деминерских јединица на разминирању експлозивних предмета на територији фабрике „Азовстаљ“ у Маријупољу који можете погледати ОВДЕ.

Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА