Најновије

ИЗЕТБЕГОВИЋ: „Српски свет“ је балканска верзија „руског света“

„Створена је српско-хрватска спрега у БиХ, која укључује и Загреб и Београд, кокетирање са Русијом, подривање позиције високог представника и слабљење међународног фактора који стабилизује ситуацију у БиХ,“ каже Бакир Изетбеговић.

Бакир Изетбеговић (Фото: Јутјуб)

Лидер СДА Бакир Изетбеговић поручио је данас да неће бити поделе БиХ, неће бити рушења реформи којима је ојачана држава, неће бити негирања геноцида и одликовања ратних злочинаца, неће бити ретроградних измена Изборног закона, а биће, казао је избора, наставка европског и НАТО пута БиХ, изградње и напретка.

У опширном обраћању на седници главног одбора СДА, поводом 32 године од њеног оснивања, Изетбеговић је говорио и о наводном пројекту "српски свет" на Балкану и оценио да је то, како је рекао, очигледан одговор, односно локална иначица „руског света".

Део, како тврди, те исте координиране приче и покушај напада српског члана Председништва БиХ Милорада Додика на суверенитет БиХ.

„Дуго се кува и припрема нови талас великосрпског национализма у троуглу Србија-БиХ-Црна Гора", тврди Изетбеговић.

"Релативизовање истине о агресији, покушајима изједначавања бранилаца и агресора, блокада државних институција, покушај урушавања реформи које су у последње две деценије ујединиле су и ојачале државу са директним претњама територијалном интегритету земље, све наведено је добијало на интензитету претећи да доведе до новог сукоба на Балкану".

Изетбеговић је рекао да је "идеолошки покрет утемељен на великосрпском национализму зачет средином 19 века Гарашаниновим Начертанијем, а настављен меморандумом САНУ".

Тврди и да се "великосрпски национализам прилагођава и опстаје и у демократији и цивилизованом окружењу, осцилира, повлачи се и оживљава са сваком променом, а сваку кризу користи да протера и надвлада све што није српско".

"Имамо посла са страном која је уверена да је њено право отерати друге и другачије, доминирати над онима који остану, терати их да живе у апартхејду, негирати геноцид и злочине, славити ратне злочинце”, казао је Изетбеговић.

Додао је још да му није драго да говори о овакве ствари и приметио да ће вероватно бити оптужен да “изговара речи које не служе помирењу”.

Рекао је и да Додик тврди да „међународна заједница ради за муслимане, да удовољава жељама њихових политичара“, а хрватски премијер Андреј Пленковић каже да је „скоро немогуће променити наратив у који су Бошњаци убедили Европљане“.

"Очигледно је да има истине у овим тврдњама, али не зато што ми имамо јаке и скупе лобисте уз себе, или зато што Европа, како то тврди Додик, воли и помаже муслимане. Помажу нам зато што смо на страни интереса цивилизованог света, што заједнички радимо на изградњи државе која ће гарантовати мир и стабилност у овом делу Европе, државе у којој ће бити искорењена дискриминација и успостављена пуна владавина закона", навео је лидер СДА.

Изетбеговић је рекао и да би логичан одговор на великосрпски пројекат био сарадња са хрватским фактором у БиХ, и са самом Хрватском, али су се ХДЗ и њихов председник одлучили за сарадњу са Додиком и притисцима на Бошњаке.

Створена је, како каже, српско-хрватска спрега у БиХ, која укључује и Загреб и Београд, кокетирање са Русијом, подривање позиције високог представника и слабљење међународног фактора који стабилизује ситуацију у БиХ.

"Циљ ХНС је ''трећи ентитет'' али не територијални, већ институционални. Циљ је паритет и трећина власти и утицаја за политички блок који у ПС БиХ има тек пет од 42 посланика....", казао је, између осталог, Изетбеговић.

Одговор на Кличкову увреду за Србију прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА