Најновије

Народна банка Србије повећала референтну каматну стопу

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да повећа референтну каматну стопу за 50 базних поена, на ниво од 2,5 одсто.

Динари (Фото: Јутјуб)

Одлучено је и да коридор каматних стопа Народне банке Србије (НБС) остане непромењен (±100 базних поена, односно ±1 процентни поен у односу на референтну каматну стопу), тако да стопа на кредитне олакшице износи 3,5 одсто, а стопа на депозитне олакшице 1,5 одсто.

"Доносећи одлуку о даљем пооштравању монетарних услова, Извршни одбор је пре свега имао у виду да је наставак конфликта у Украјини утицао на продубљивање енергетске кризе на глобалном нивоу, даљи раст цена примарних пољопривредних производа и индустријских сировина, као и на продужавање отежаног функционисања међународних ланаца снабдевања", наведено је у саопштењу НБС.

Кажу да је у условима континуираног јачања инфлаторних притисака на глобалном тржишту, Извршни одбор проценио да је потребно додатно пооштрити домаће монетарне услове.

"То је неопходно како би се ограничили секундарни ефекти на инфлациона очекивања и даљи раст инфлације на домаћем тржишту, чему Народна банка Србије, поред осталих мера, доприноси и одржавањем релативне стабилности курса динара према евру", пише у саопштењу НБС.

О неискоришћеном енергетском потенцијалу Србије прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА