Најновије

ИЗНЕНАДНА ОДЛУКА: Руска војска се повукла са Змијског острва, Украјинци допремили топове и ракете! (ВИДЕО)

После серије напада тактичким балистичким ракетама Точка - У руска војска рано јутрос повукла се са чувеног Змијског острва које је од почетка руске инвазије на Украјину било тачка спора Русије и Украјине.

Фото: РИА

У четвртак у преподневним часовима десантни чамци класе "серна" евакуисали су последње руске војнике са острва са кога се вије густ црни дим.

Руска војска која се жестоко бранила и спречила чак два ваздушно-поморска десанта на ово усманљено острво близу украјинске обале за кога је битка почела још 24. фебруара.

Према неименованим руским изворима, који су се појавили на Телеграму главни разлог зашто су руски команданти донели овакву одлуку лежи у томе што је обезбеђење и одбрана објеката на самом острву који су на дохват руке не само тактичких балистичких ракета, ракетних система и артиљерије дугог домета се показала веома проблематичном и скупом.

Овај догађај поклопио се се пребацивање смаоходних топова ЦЕАСАР које је донирала Француска и тактичких балистичких ракета Точка-У којих Украјина има на стотине.

Осим тога они истичу главни разлог је недостатак опреме за извиђање, осматрање и нишањење оперативно-тактичког нивоа како на бродовима Црноморске флоте, тако и радарских система ваздушнокосмичких снага, што би омогућило ефикасније откривање и уништење, авиона, дронова, попут МQ-9 Реапер.

Тактичке беспилотне летелице могу се лансирати са територије острва, али не обезбеђују даноноћно извиђање непријатељских циљева до довољне дубине, због чега постаје веома тешко погодити маневарски циљ.

Војни извори сматрају да је острво је потребно вратити или када се успостави контрола над Одеском области, или непосредно пре потписивања примирја. У супротном ће бити само непотребних жртава.

С друге стране руски аналитичар Јуриј Подољака, нема везе са саветником Зеленским Јуријим Подољаком, навео је да је још 18. јуна Володимир Зеленски захтевао да се крене у офанзиву на Змијско острво, која је реализована последњих неколико дана употребома артиљеријсе великог домета и ракетним системима високе прецизности, које су упркос ПВО одбрани острва падали учестало на инфраструктурне објакете. У уторак 29. јуна на ватреном положају на самом острву уништен је један ПВО систем Панцир С-1.

Зеленски према његовим речима захтева да се острво заузме како би консолидовао информатвни неуспех због жрестоког пораза украјинске војске у Донбасу и Луганску. Међутим, војска је и даље против такве акције због страха од непотребних губитака и да ће их Руси ако се и искрцају на острву поклопити ракетама и они ће се наћи фактички у једној врсти замеке искрцали се на напуштено острво и онда уништени.

Министарство одбране Руске Федерације је потврдило ову одуку да повуче снаге са Змијског острва.

Географске карактеристике Змијског острва

Ово мало острво површине је 17 хектара и налази се удаљено 45 км источно од делте реке Дунав у Црно море. Према поморским подацима дубина мора у преску се креће минимална 5, а максимална 32 метра, с тим да је на северној страни 5 до5 м, на истоку од 9 до 19 м, 13-32 м на југу и 10-16 м на западу. Интересантно је да је ово острво добило назив по једној врсти змија сличној смуку, неотровница која достиже дужину до два метра и која је живела на овом острву хранећи се искључиво глодарима. Међутим, доласком људи на ово острво у другој половини овог века смукови су искорењени пре свега у време Совјетског савеза када је у послератном периоду на острво стигла војска и почела да на њему гради војне инсталације, претворивши ово острво у истурено утврђење на Црном мору.

На друштвеним мрежама појавио се снимак дејства руског вишецевног бацача ракета „Солценпек“ против америчких хаубица М777 који можете погледати ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА