Најновије

Срби губе имовину због прекрајања земљишних књига

Из катастра ће као власници бити избрисани сви који се не одазову у прописаном року и не пријаве своју имовину, а позив им не стиже.

Сарајево (Фото: Pixabay)

Пре неколико година започета „хармонизација  катастара и земљишних књига” у Федерацији БиХ нови је удар на имовину Срба у том ентитету. Сам начин на који се врши „прекрајање” земљишних књига већ се  показао  као озбиљна претња да би у том процесу многи Срби могли изгубити имовину наслеђену од својих предака. Проблем је у томе  што се власници имовине, од којих многи живе ван граница БиХ,  о спровођењу поступка обавештавају путем јавног огласа, а не лично због чега изостаје њихова  благовремена реакција.

Управо у тој  нетранспарентности  крије се разлог за  забринутост, јер ће без дилеме из земљишних књига бити као власници елиминисани сви они Срби који се  не одазову у прописаном року и не пријаве своју имовину. На то ових дана упозоравају и из Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ (ФБиХ) и позивају, не само грађане већ и правна лица која имају непокретности на територији ФБиХ да се што пре јаве у тамошње надлежне катастре и судове  и да  пријаве своју имовину.

„Они их, сигурно, неће позвати лично. Они ће их једноставно избрисати ако се не појаве у задатом року и не пријаве своју имовину. А онда ће неко за 10 или 15 година оспоравати да Срби нису ни живели  на одређеним просторима данашње ФБиХ јер нема службених података о њиховој имовини“, каже за „Политику” председник одбора Ђорђе Радановић.

Он подсећа  на тренутно актуелно ажурирање података о некретнинама  у федералним локалним заједницама  Томиславград, Градачац,  Сребреник, Лукавац и Оџак  и позива многобројне Србе  који су некада живели на тим просторима да се одазову на позив Федералне  управе  за гeодетске и имовинско-правне послове  и  да доставе потребну документацију о поседовању имовине, како им она не би била одузета.

Напомиње да Србима који су расути  широм света стоји на  располагању и шест канцеларија за правну помоћ у Републици Српској којима се  могу обратити  у свако доба и добити стручну помоћ и све неопходне информације. О важности постојања тих канцеларија  говори и податак да је  до краја маја  правну помоћ у вези са имовинским правима у ФБиХ  затражило око 8.000 Срба.

„Важно нам је да се сачува српска имовина, да се сачувају трагови православља и на оним подручјима у ФБиХ где су Срби били мањина”, каже Радановић.

Према попису из 1991. године, више од 32 одсто данашње Федерације БиХ билo је већински српска територија. До последњих ратних дешавања у БиХ, на  садашњем простору тог ентитета живелa је 541.000 Срба. Тренутно их има мање од 50.000.

О чланству Приштине у Интерполу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА