Најновије

НОВИ СПОР РУСИЈЕ И АМЕРИКЕ: БиХ у центру пажње

Грађани способни да преговарају без лажних „високих представника” и увредљивог туторства. – Реакција Русије на иступ америчког дипломате.

БиХ (Фото: Public domain)

Америка и ЕУ неће БиХ оставити Русији – то неће бити исход овде”, речи су америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија, које су биле повод за нова препуцавања између руских и америчких представника у Сарајеву. А она су, кад је реч о превирањима у БиХ, учестала од избијања украјинског сукоба. Марфи је у интервју за Радио Слободна Европа изјавио да „гледајући руску агресију у Украјини, не може да не закључи да Русија не држи до интереса не само ЕУ, већ и БиХ и западног Балкана”, те констатовао да се Русија „не пита кад је реч о одлукама БиХ” у вези са ЕУ и НАТО-ом.

Каже да је „доношење таквих одлука на сувереној БиХ”, на шта су се званичници у Бањалуци иронично захвалили јер је Марфи потврдио њихова убеђења и ставове да одлука о чланству у западној алијанси – још није донета.

Марфи је по доласку на службу у Сарајево почетком године узбуркао страсти кад је најавио да намерава да се бори „против локалних и спољних актера, посебно Русије и Кине, које подривају интересе БиХ”, на шта је тада, сем руске, реаговала и кинеска амбасада. Навели су како се Кина залаже за сарадњу са БиХ „на бази међусобног поштовања” и без међусобног мешања у унутрашње послове. Тада је и руска амбасада реаговала у сличном тону и оптужила Вашингтон да задржава „ексклузивно право да, често грубо и бахато, понекад иза кулиса, намеће своју вољу”. Реагујући на најновије изјаве Марфија, из амбасаде Русије у БиХ су указали на „врло важну ствар која приказује рупе у логици расуђивања”. „Господин амбасадор елоквентно говори о поштовању суверенитета БиХ и одмах без оклевања изјављује да САД неће препустити БиХ Русији, као да БиХ нема свој суверенитет”.

Додају како Русија полази од тога да су грађани БиХ – Бошњаци, Срби, Хрвати, остали – „прошли кроз тешка искушења и стога способни да се бране и преговарају без лажних ’високих представника’, без увредљивог спољног туторства бројних ’посебних представника’”. „Цео свет је видео како је он недавно ’бранио’ Авганистан, а раније – Ирак, Либију, Југославију, док сада Америка активно ’брани’ Европу, полако, али сигурно, рекли бисмо префињено, доводећи је у стање не само политичке, већ и економске немоћи”, оцене су руске амбасаде.

Напетости унутар БиХ и размена „аргумената” између дипломата Русије и САД нису ретке минулих месеци. Политичка таласања забележена су и након недавно поруке генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да западна војна алијанса „припрема сет мера посебно скројених за БиХ”, што је уследило након што су се појавиле спекулације да би Русија могла да стави вето на продужење мандата Еуфора када се о томе буде расправљало на седници Савета безбедности у новембру ове године.

Поједини експерти као могући исход таквог потеза Москве предвидели су да ће НАТО у БиХ послати нову мисију, а Немачка је већ упутила контингент од 50 војника, што није наишло на позитиван одјек у РС, а делимично ни у ФБиХ, због напетости коју бошњачки лидери имају с Кристијаном Шмитом, (не)именованим супервизором. Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да му је драго што је амбасадор САД јасно рекао да ће БиХ одлучивати о кретању ка НАТО-у, „што демантује све оне који упорно говоре неистину да је таква одлука већ донета”.

О опасности која прети Србији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА