Најновије

ПАНИКА У БОШЊАЧКИМ СТРАНКАМА: Шмит од БиХ прави Палестину

Оптужбе и увреде, на рачун немачког дипломате и ХДЗ-а БиХ, из Демократског фронта Жељка Комшића.

Кристијан Шмит (Фото: ОХР)

У бошњачким странкама настала је паника након незваничних наговештаја да би (не)легитимни високи представник Кристијан Шмит могао пре октобарских избора наметнути измене Изборног закона и Устава Федерације БиХ, које би омогућиле легитимно политичко представљање Хрвата. Највеће оптужбе и увреде, како на рачун Шмита, тако и на рачун ХДЗ-а БиХ, стигле су из Демократске фронте (ДФ) Жељка Комшића. Генерални секретар ДФ-а Џенан Ђонлагић и потпредседник те странке Златан Бегић јавно су оптужили Шмита да га „занима само провођење захтева ХДЗ-а” и како „од БиХ планира направити Палестину која ће овисити о суседним државама”.

Критике Шмиту представници ДФ-а јавно су упутили након што су у среду с правним стручњацима у Канцеларији високог представника (ОХР) обавили консултације о могућим изменама Изборног закона. Посебно их је, како су рекли, разочарала Шмитова одлука да избегне сусрет с њима и да не учествује у разговорима на које их је позвао. Минулих дана на консултацијама су били и други представници владајућих и опозиционих странака из Федерације БиХ.

„Иза затворених врата Шмит се бави тиме да спроведе захтеве ХДЗ-а и Владе Хрватске, да овде направи европску Палестину која ће бити у политичком, војном и економском смислу бити зависна од суседних држава. Ми нећемо водити љубав с господином Шмитом иза затворених врата о теми стварања Палестине у овој земљи, нити ћемо помагати некима у Сарајеву, нити његовим наци-ХДЗ пријатељима који покушавају то провести”, рекао је Бегић и наговестио могућност организовања протеста.

Са састанка у ОХР-у и Ђонлагић је изашао с уверењем да Шмит „планира наметнути измене Изборног закона” и да припрема, како је казао, решења каквих нема ни у једној европској држави. Он је поручио Шмиту да је „линија испод које ДФ неће ићи имплементација свих пресуда суда из Стразбура”.

Од потеза који би Шмит могао стрепе и у Страници демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића. „Сматрамо да није добро мењати Изборни закон у време предизборне кампање”, изјавила је Алма Чоло, посланик СДА у парламенту БиХ.

Политички представници Хрвата не обазиру се на мишљење бошњачких званичника и очекују од Шмита да наметне одлуку која би, како каже члан Председништва ХНС-а БиХ Марио Караматић, била прва која не иде „низ длаку” бошњачком народу и бошњачким политичарима и да би их „то увредило зато што не могу представљати Хрвате”.

О стању на Косову и метохији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА