Најновије

Британски генерал: Ловци не би променили ток сукоба у Украјини

Испорука британских ловачких авиона у Украјини неће успети да промени ток сукоба у краткорочној перспективи, изјавио је бивши командант Оружаних снага Велике Британије Ричард Беронс.

Фото: Јутјуб

- Чак и ако бисмо данас сви испоручили авионе они не би одмах променили ток борби у Украјини у светлу наставка руске офанзиве, а можда га не би промениле ни до краја ове године - рекао је Беронс за телевизију „ТокТВ“.

Како је оценио, западне земље „не горе од жеље“ да оперативно испоруче Кијеву војне авионе јер у томе виде ризик од ескалације сукоба, посебно уколико би Оружане снаге Украјине користиле западну авијацију за нападе на мете на територији Русије.

Лист „Скај њуз“, који се позива на неименоване изворе у британским ваздухопловним снагама, саопштио је да је Лондон спреман да понуди Украјини само ловце „тајфун“ који су предвиђени за обуку пилота и који се не користе у борбеним операцијама.

Како се наводи, „глупо“ је мислити да ће Велика Британија послати Кијеву неке друге авионе, попут Ф-35 јер је то „прескупо, компликовано и Лондон нема резервних авиона“.

Коментаришући изјаву британског премијера Ришија Сунака који је саопштио да је Кијеву предложено да Лондон обучава украјинске пилоте, један од извора наводи да је цео систем летачке обуке британских војних пилота „хаотичан“, стога је под знаком питања и обука украјинских пилота. С обзиром на тренутни систем обуке пилота, почетнику би било потребно од осам до 10 година да савлада технику пилотирања на савременим авионима.
 - Невероватно. Јасно смо установили да не можемо да обучавамо ни сопствене пилоте - констатовао је саговорник „Скај њуза“.

Сунак је раније саопштио да је Кијеву предложено да у Великој Британији започне обуку маринаца и пилота за ловце који су у наоружању НАТО-а. Касније је његов представник појаснио да Лондон још сада није донео одлуку о испоруци ловаца Украјини, те да ће то питање бити анализирано са различитих страна.

Москва испоставила услове Кијеву!

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА