Најновије

ЗАШТО ЈЕ ПАО ПОТПУНО НОВ АВИОН: Три могућа узрока несреће у Русији

Истражни комитет Русије разматра три основне верзије пада „боинга“: техничку неисправност, сложене временске услове и грешку пилота.

Место несреће ФлајДубаи боинга (Фото: Принтскрин)

Председник Истражног комитета Владимир Маркин потврдио је такође да су пронађене црне кутије авиона, које су, према речима стручњака, у добром стању. Визуелни преглед две црне кутије авиона „боинг“ који се срушио у Ростову на Дону наводи на претпоставку да ће оне моћи да буду дешифроване, изјавио је директор Росавијације Александар Нерадко. Шеф Саобраћајног комитета Државне думе Јевгениј Москвичев сматра дотле да су кључну улогу у катастрофи одиграли лоши временски услови. „Авион је потпуно нов. То што је два сата кружио наоколо, као и то што су авиони пре њега одлетели за друге аеродроме, говори о томе да је ветар био јак“, објаснио је Москвичев. Извршни директор „Флајдубаија“ Гејт ел Гејт изјавио је да искључује могућност експлозије у авиону који се срушио у Ростову на Дону. „Нема никаквих сумњи да бомбе у авиону није било“, рекао је Ел Гејт. Истрага о авионској несрећи у Ростову на Дону трајаће око два месеца, а можда и дуже због дужине експертизе, саопштили су истражни званичници. У области Ростова на Дону у којој се срушио авин објављена је ванредна ситуација. Шездесет две особе, колико се налазило у путничком авиону који је летео из Дубаија према југу Русије, погинуле су када се летелица срушила приликом другог покушаја слетања на аеродром у Ростову на Дону, објавили су руски званичници. Руско Министарство за ванредне ситуације навело је да је „боинг 737-800“ нискотарифна авио-компаније „Флајдубаи“ пао ноћас у три сата и 50 минута по локалном времену, као и да су у авиону највећим делом били Руси. „Авион је пао на тло и распао се. Према првим подацима, било је 55 путника и седам чланова посаде. Сви су погинули“, наведено је у саопштењу Истражног комитета Русије. Гувернер региона Ростов Василиј Голубјев рекао је да ће породица сваке жртве добити милион рубаља, што је око 14.800 долара. Он је на државној телевизији навео да је у авиону било седморо деце. Авион је пао у оквиру аеродромског подручја, око 250 метара пре почетка писте, а руски медији наводе да су били лоши услови видљивости. Руско Министарство за ванредне ситуације навело је у саопштењу да шест чланова посаде нису били руски држављани. Министарство је објавило листу путника и чланова посаде који су страдали у авионској несрећи. Иначе, „Аерофлот“ је због несреће отказао све летове за Ростов на Дону и из њега планиране за 19. и 20 март. „Због ванредне ситуације настале у Ростову на Дону 19. марта 2016. аеродром тог града је у овом тренутку затворен. Сви летови који лете из/за Ростов на Дону 19. и 20. марта су отказани“, саопштено је на сајту компаније.

Путин изразио саучешће

Руски председник Владимир Путин изразио је саучешће породицама и пријатељима погинулих у авионској несрећи на југу Русије и поручио да је приоритет пружити помоћ свима који су изгубили своје вољене, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков. Он је додао да су гувернер Ростова Васили Голубјев и руски министар за ванредне ситуације Владимир Пучков поднели Путину извештај о истрази са лица места.

Експерт: Узрок пада — људски фактор

Према мишљењу руског авијационог експерта Романа Гусарова, разлог пада авиона„ Флајдубаи“ у Ростову на Дону могао би да буде људски фактор. „Још је мало чињеница, не бих хтео да спекулишем, али упркос веома тешким временским условима, у сваком случају, то је највероватније људски фактор. Прво, погрешно је донета одлука да се авион приземљује у лошим временским условима. Даље, грешка у пилотирању. То под условом да у авиону није било никакве ванредне ситуације“, рекао је Гусаров, главни уредник руског портала „Aвио“. Он претпоставља да је капетану авиона понуђено да оде на резервни аеродром пошто је то уобичајена пракса. „Ако пилот схвата да су метеоролошки услови такви да он не може да спусти авион, диспечер му обавезно нуди алтернативну варијанту где би могао да одлети ако је већ скоро два сата летео (изнад аеродрома). А зар се шта може пребацити аеродрому? Одлуку доноси капетан“, објаснио је Гусаров.

Обављена прелиминарна анализа

Агенција Интерфакс наводи, позивајући се на обавештен извор, да су експерти обавили прелиминарну анализу радио разговора диспечера са посадом „боинга“. Према речима тог извора, снимци разговора су одузети и проучавају се. Први подаци указују да је до тренутка хаварије лет авиона протицао уобичајено. Гласови чланова посаде су били мирни и нису указивали ни на какве проблеме у авиону до његовог пада.

Вучић упутио телеграм саучешћа Медведеву

Председник Владе Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа председнику Владе Руске Федерације Дмитрију Медведеву поводом авионске несреће у којој су погинули руски држављани. „Са великим жаљењем смо примили вест о погибији руских држављана у паду авиона компаније ’Флајдубаи‘ код Ростова на Дону. То је немерљив губитак за Ваш народ. У болним тренуцима тешко је наћи речи утехе, али знам да ћете Ви и Ваша Влада пружити преко потребну подршку онима који су изгубили своје најмилије“, наводи се у телеграму саучешћа, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима. Премијер Вучић је у име народа, Владе Србије и у своје име изразе најдубљег саучешћа упутио и породицама и пријатељима страдалих. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА