Најновије

"НИЈЕ МУ ПРВИ ПУТ!" Срђа Трифковић за смену Владимира Костића због изјаве да "Косово више није српско!"

Спољнополитички уредник часописа "Хрониклс" историчар проф. др Срђа Трифковић рекао је да би, након изјаве председника САНУ Владимира Костића да "Косово више није српско", требало изабрати другог човека да води ту институцију.

Владимир Костић. (Фото: Јутјуб)

- Изјава председника САНУ Владимира Костића не може да буде његово приватно мишљење по природи његове функције. Скандалозно је за једну националну институцију да има на челу човека који позива на кршење Устава и одрицање од територијалног интегритета. Ситуација настала у САНУ поводом питања Косова (и Метохије) требало би да се заврши избором новог човека на челу академије, јер ово није први пут да Костић даје овакве изјаве - рекао је Трифковић.

Он је подржао иницијативу академика Матије Бећковића да Српска академија наука и уметности треба да саопшти став о “најважнијем и најактуелнијем питању Србије и српске нације – Косову и Метохији”.

- Мислим да је требало та инцијатива да буде покренута и раније, али са друге стране, верујем, због Матијиног угледа, реномеа и тежине његовог улгеда, да је значајно што је ово потекло од њега - рекао је Трифковић.

Он је подсетио, да је својевремено, када је пре неколико година Костић нешто слично изјавио, то упоредио са једним случајем између Немачке и Француске.

- Било би незамисливо да пре Првог светског рата неки члан француске академије каже да признаје немачку анексију Алзаса и Лорене. Француска нација је била јединствена да су то отете провинције, које пре или касније морају да буду враћене - рекао је Трифковић.

Ево шта се крије иза великог ресета, паметних градова и укидања готовине! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА