Најновије

ДА ЛИ МАЂАРСКА МОЖЕ ДА УВЕДЕ ВОЈСКУ У УКРАЈИНУ? Закарпатска област као нови Крим

Мађарска је незадовољна репресијиом Мађара у Закарпатју од стране украјинских власти, рекао је у коментару за руску агенцију ФАН политички аналитичар Владимир Соловејчик.

Мађарски војник (Фото: Јутјуб)

Други Крим

Бивши министар спољних послова Украјине Павел Климкин прокоментарисао је шалу словачког премијера Игора Матовича да је обећао да ће пребацити Закарпатску Украјину у Русију у замену за вакцину Спутњик В, изражавајући забринутост да би регион могао да постане „други Крим“.

Према његовом мишљењу, шала словачког премијера је '’шала „по Фројду“, а „у неким главама“ постоји мишљење да Закарпатје не припада Украјини.

„Биће врло тужно и погрешно ако се наша реакција ограничи на јавне изјаве и захтеве за извињење - не желим да Закарпатје постане„ други Крим. Можете рећи да је ово далеко од тога и бићете у праву, али ризици су такође сулуди - од клањања и шверца до страног утицаја, пре свега руског “, рекао је Климкин.

Закарпатско питање

Као што је приметио Владимир Соловејчик, Закарпатје је мултинационална регија и политика „тоталне украјинизације“ у сфери језика и културе тамо изазива велики отпор, пре свега мађарског становништва. Тамо је прилично бројно, и живи компактно.

„Исто се односи на Карпатске Русине, који су традиционално проруски расположени. Понашање украјинских власти према становницима Закарпатја после фебруара 2014. ни у којем случају не изазива позитивне емоције код већине њих, посебно бешчашћа украјинских буржоаских националиста, у потпуности покривених тренутном кијевском владом и њеним снагама безбедности “, објаснио је Соловејчик.

Према његовом мишљењу, утицај мађарских власти је прилично јак у региону, везе становника Украјине мађарског порекла са њиховом историјском домовином су блиске. Многи од њих имају при руци мађарске пасоше. Мађарска влада је више пута критиковала политику власти Кијева у Закарпатју, укључујући и језичка питања.

„Понекад се говорило о могућности оштрих мера Мађарске у случају кршења права њихових сународника на украјинском тлу. Стога сценарио који је изнео грађанин Климкин изгледа сасвим реално. Једина разлика је у томе што би требало да говоримо о Мађарској, а не о Руској Федерацији. Штавише, Мађарска се, за разлику од Руске Федерације, граничи са територијом Закарпатја и у стању је, ако је потребно, да тамо брзо распореди своје трупе. А борбена способност мађарске војске много је већа од способности украјинских снага, стога, у отвореном оружаном сукобу, Украјина неће имати ништа друго осим срамотног пораза“, закључио је стручњак.

У марту 2014. године, полуострво Крим се поново ујединило са Русијом након референдума у ​​региону. Преко 96% гласача са Крима и више од 95% становника Севастопоља изјаснило се за повратак у Русију. Кијев и даље сматра Крим својом територијом и не одустаје од наде да ће вратити полуострво под своју контролу. Руски лидер Владимир Путин недвосмислено се изјаснио по овом питању. Нагласио је да је питање власништва над Кримом у потпуности затворено.

Снимак довожења рањеника из Донбаса у Кијев можете погледати ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА