Најновије

ВУЧИЋЕВ ДИЛ СА БИЛОМ ГЕЈТСОМ! Србији спремају нуклеарни отпад, улазимо у НАТО, Ћутине чудне игре око МХЕ! (ВИДЕО)

Рио Тинто је димна завеса иза које, док се води борба против те компаније, пролазе многи други штетни послови по Србију, а истовремено Вучић нас обмањује да је испословао од Путина повољну цену гаса, већ се Србија само позвала на клаузулу по којој може продужити стари уговор за још шест месеци док прави преговори две владе предстоје током овог месеца. Ово су у гостовању у емисији Реч продукције Хелмкаст изнели енергетски стручњаци, рударски инжењер др Зоран Новаковић и електроинжењер Мирослав Паровић који пише докторску тезу из области енергетике, а познатији је као лидер Народног слободарског покрета.

Лево Мирослав Паровић, десно Зоран Новаковић, у средини Вучић и Гејтс (фото: Јутјуб/Правда)

Др Зоран Новаковић навео је да се претпоставља да ће од Рио Тинта Србија „приходовати 50-60 милиона евра годишње, а на тој површини, пољопривредни стручњаци кажу да можемо скинути летине за 80 милиона евра, и то по старим ценама“.

- Што би то онда радили? Осим ако то није интерес одређених картела по цену загађења подземних вода све низводно до Саве и Дунава, Београда, и немогућност да после експлоатације то земљиште вратимо у првобитно стање као што је рецимо то случај са угљенокопима – упозорио је Новаковић.

Како је додао, Рио Тинто властима служи и „као димна завеса“.

- Они ће покушати нешто, да ли ће успети нисам сигуран, али за то време пролазе многе друге ствари које народ не може ни да сагледа јер нема могућност добијања реалних и правих информација у право време – казао је он, а онда открио шокантне информације:

- Највећа опасност од свега која нам прети јесте понуда да Србија постане земља у којој ће се складиштити нуклеарни отпад. То ће бити порука да смо дотакли дно.

Мирослав Паровић је казао да између Вучића и курира из компаније Глово нема битне разлике.

- Када позовете Глово и дође вам неки Узбекистанац и донесе вам пицу, то вам је Вучић у међуанродним околностима. Назову га Американци и кажу му: „Слушај мали, потписуј!“ Ево тако је преко малог Шенгена успостављена Велика Албанија. Али то народ не зна, јер се бацају ове димне завесе које је поменуо колега – истакао је Паровић.

Он је у сличном погледу прозвао и лидера Еколошког устанка, Александра Јовановића Ћуту.

- Ћута је водио рат на Старој планини где реално и нису биле планиране озбиљне мини хидроелектране. Истовремено је Никола Петровић, кум Александра Вучића на Власини и другим крајевима изградио десетине мини хидроелектрана. Када је завршио своје мини хидроелектране, онда је стала прича, и речено је: „Ево неће се на Старој планини градити. Победа!“ И народ мисли победили смо, нема мини ХЕ, а ти се окренеш, а њих десетине и десетине у власништву пар људи – указао је Паровић.

Он је истакао да иза Рио Тинта, „који морамо спречити“, имамо још опаснију најаву, а то је најава изградње нуклеарних електрана.

- Зато што је Вучић дошао до тога да може да се откупи код америчког председника Џозефа Бајдена, да се зауставе оне приче око веза њега и његове породице са организованим криминалом, Јовањицом и слично, и да не буде у корпусу скидања хибридних режима на Балкану. То ради тако што би евентуално направио посао са круговима око Била Гејтса, који је сада из ИТ сектора, преко вакцина дошао у поље енергетике и преко фирме „Тера Пауер“ почео да развија концепт модуалрних нукеларних електрана. Оне коштају као ђаво, а с друге стране кад их купите технолошки се везујете само за тог понуђача у наредних 60 година. То вам је начин како ће Вучић без уласкка у НАТО да преда Американцима Србију као територију – поентирао је Паровић.

Говорећи о уговору са Русима о купивини гаса, др Зоран Новаковић је рекао да можемо да постигнемо да гас добијемо бесплатно, али само за грађанство, али у таквим преговорима треба да учествуј у стручњаци, а не председник Србије.

- Потрошња грађана Србије је статистичка грешка у губитку гаса кроз цевовод у Украјину. То одговорно тврдим. И ако неко хоће да нам помогне, он може да каже: „Грађани Србије, преживели сте много шта, и ратове и санкције, ево за вас бепслатан гас у наредне три или пет година, а разлику нека плате велики потрошачи“. Нисам убеђен да цена гаса неће бити 1.000 долара априла месеца, а то би било равно катастрофи и уништењу економије у Србији – истакао је Новаковић.

Паровић је рекао да преговара у Сочију није ни било, већ је само продужен уговор према клаузули која даје такву могућност.

- Овај наш манитов је на свашта спреман, да глумата. Јел ви мислите да Путин седи у Кремљу или Сочију и прича о нафтној формули, пиковима, потрошњи? Нормалан председник се тиме не бави. И у уводној реченици која се могла чути, а није било заједничких изјава за медије, већ је дато Вучићу да прича шта год хоће, сам Путин је рекао: „Имаћете добре услове, али о свему ће се касније договорити стручњаци - навео је Паровић, што је Новаковић потврдио, додавши да ће се то десити сада, током децембра.

Како је казао, разговор Путина и Вучића био је приватне природе.

- Разговор председника Србије са руским председником Путином био је по мени један приватан разговор јер није било елемената државности, дочека, химне, итд. У децембру месецу цела Влада Србије иде на ноге Влади Русије за потписивање свих уговора које ми не знамо. Не знамо шта је ко коме обећао – рекао је Новаковић.

Паровић је додао да смо ове услове које је Вучић „донео“ из Русије, могли завршити и телефоном из Београда.

- То је и урађено, а то је продужетак важења уговора из 2011. године, у којем постоји клаузула да док две стране не сагласе нови уговор , стари уговор остаје на важности. Притом нема цене у уговору, она је дефинисана кроз нафтну формулу, и то ће у јануару бити, не 270, већ вероватно око 300 долара на хиљаду кубних метара.

Још много занимљивих детаља очекује вас ако погледате емисију.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА