Најновије

ПРЕМИЈЕР НАТО ДРЖАВЕ ПОЗВАО НА УНИШТЕЊЕ РУСКОГ СВЕТА: Планета на ивици Трећег светског рата?

Није довољно подржати Украјину у њеној борби, потребно је искоренити идеологију која стоји иза руског напада, јер је опасна колико и нацизам и комунизам, рекао је пољски премијер Матеуш Моравјецки у тексту за Дејли телеграф од среде.

„Када разговарам са младим људима, историја 20. века њима звучи као језива бајка . Чини се немогућим да би се Хитлер или Стаљин могли вратити у наше време. Али илузија да се историја не може поновити разголићена је 24. фебруара ове године“, написао је премијер. „Незамисливо је постало чињеница када су пројектили пали на Кијев, Харков и друге градове суверене, демократске државе у срцу Европе."

Он је истакао да је у понедељак, током параде поводом завршетка Другог светског рата, руски председник Владимир Путин поново представио свету митологију победе Русије над нацизмом.

Иако је Црвена армија победила нацистичку Немачку,он игнорише чињеницу да је донела ропство многим земљама Централне и Источне Европе, рекао је пољски премијер.

"Путин опаснији од Хитлера и Стаљина"

Према речима Моравјецког, Владимир Путин није ни Хитлер ни Стаљин, али је опаснији од њих јер не само да има на располагању смртоносније оружје, већ има и нове медије на дохват руке да шири своју пропаганду.

„Путинова идеологија доктрине 'руског света' је еквивалент комунизму 20. века и нацизму. То је идеологија којом Русија оправдава измишљена права и привилегије за своју земљу. То је такође основа за причу о 'посебној историјској мисији' руског народа“, написао је Матеуш Морајевјецки. „У име ове идеологије, Мариупољ и десетине украјинских градова су сравњени са земљом јер је послала руске војнике у рат, уверила их у њихову супериорност и охрабрила их да почине нехумане ратне злочине.

Једина шанса је 'депутинизација'

Како је премијер нагласио: „Не смемо имати илузија – ово није лудило, већ смишљена стратегија која је већ отворила капије геноциду. Доктрина 'Руског света' је канцер који прождире не само већину руског друштва, већ представља смртоносну претњу за целу Европу“, написао је он, истичући да је „данас једина шанса за Русију и цивилизовани свет 'депутинизација' и уништење идеологије 'руског света' “.

„Ако одмах не предузмемо овај задатак, изгубићемо не само Украјину, већ и нашу душу, слободу и суверенитет. Јер Русија се неће зауставити на Кијеву . Кренула је у дуг поход ка Западу и на нама је где ћемо је зауставити. Ми морамо уништити 'руски свет'“, закључио је он.

Могућа ескалација сукоба

Многи сматрају да све оштрија реторика појединих званичника НАТО држава може да доведе до ескалације сукоба и почетка тоталног и директног рата између Русије и НАТО држава. Смирењу ситуације свакаво не доприносе ни све веће испоруке оружја Украјини од стране НАТО држава. 

О стању у Мариупољу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА