Најновије

ХЛАДАН ТУШ ЗА ПРИШТИНУ: Француска не подржава кандидатуру у СЕ

Амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар сматра да је подношење захтева за чланство Косова у Савету Европе једнострана одлука, а како додаје, Француска не подржава једностране потезе. Нагласио је да је приоритет дијалог Београда и Приштине.

Приштина (Фото: Јутјуб)

Амбасадор Кошар је нагласио да би дијалогу Приштине и Београда под хитно требало дати нову динамику.

"Подржавамо напоре Мирослава Лајчака, подржавамо позив Немачке председнику Србије Александру Вучићу  и косовском премијера Аљбину Куртију. Кандидатура за Савет Европе је једнострана одлука, а ми не подржавамо те одлуке и сматрамо да је приоритрет дијалог. Приоритетне теме су: Заједица српских општина, енергетска питања и питања несталих особа. То је за нас приоритет“, изјавио је Кошар гостујући на ТВ Нова С.

Нагласио је да приштинска власт нема подршку Француске за подношење кандидатуре у СЕ јер једнострани потези могу довести до подизања напетости. 

"Разумемо тежње Косова да уђу у европске институције, и поздрављамо чињеницу да су се ускладили са европским ставовима што се тиче Украјине. Међутим, једнострани потези не олакшавају ствари и могу да доведу до појачања напетости, приоритет је дијалог како се води данас од стране ЕУ углавном уз посредовање и подршку уније“, казао је он.

На питање да ли ће Француска гласати за улазак Косова у Савет Европе амбасадор каже да се то питање за сада не поставља јер процес пријема траје дуго, захтева мишљење Парламентарне скупштине, а затим преиспитивање те кандидатуре.

"Приоритет Француске је да урадимо све, заједно са нашим европским партнерима посебно са Немачком да се дијалог настави на чврстим темељима и то је оно што је ургентно. Дакле ми сматрамо да једнострани потези нису корисни и могу да укоче један процес који је већ комликован и који последњих месеци није баш пуно напредовао“, јасан је Кошар.

Амбасадор је подсетио на сусрет са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем и изјавио да га је обавезао на овореност у овом тешком дијалогу  који желимо да покренемо.

"Наши напори иду у том правцу, и то нам је циљ", казао је Кошар.

Више о дешавањима на КиМ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА