Најновије

МОГУЋА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У АУСТРИЈИ: Русија смањила испоруке гаса

Министарка енергетике Аустрије Леоноре Гевеслер најављује да ће, ако даље буду смањиване испоруке гаса из Русије, активирати план за ванредну ситуацију.

Гасовод (Фото: РИА Новости)

Гевеслер је, у интервјуу дневнику "Естерај", казала да Аустрија још није прогласила ванредну ситуацију, јер тренутне испоруке покривају потрошњу и истовремено омогућавају даље складиштење.

Међутим, ако више не буде довољно испорука за стварање резерви, најављује да ће активирати план за ванредну ситуацију.

"Не смемо имати илузије, Владимир Путин користи испоруке енергената како би нам отежао пуњење складишта. Аустрија је у доброј позицији јер има велика складишта. Ако наша складишта буду пуна, можемо покрити њима годишње потребе", објаснила је она.

Упитана да ли може гарантовати да током зиме нико неће морати да се смрзава у Аустрији, министарка је казала да се земља налази тренутно у ситуацији раног упозорења, и да је следећи ниво ситуација упозорења, када би се од индустрије захтевала штедња.

Затим следи ванредна ситуација, која ће омогућити влади, објашњава, уредбом да ограничи потрошњу великих индустријских постројења, како би домаћинства остала топла, како би било струје.

"Зато нико не треба да страхује да ћемо имати хладне станове", нагласила је она.

Уколико Русија одлучи у потпуности да обустави испоруку гаса онда ће, каже, и Аустрији бити тешко погођена.

"То је последица тродеценијске политике која нам је донела зависност, И уцењивост. Ту ситуацију морамо окончати. Наша привреда не сме бити повредива", поручила је Гевеслер.

Према њеним речима, Аустрија је израдила план за окончање зависности од руског гаса, који предвиђа да се до 2027.у потпуности постигне тај циљ.

Осврнула се и на критике њеног позива на штедњу, рекавши да сваки степен смањења грејања утиче, као и смањење брзине приликом вожње, али и стављање поклопца приликом кувања.

"Све то звучи смешно као мера за појединца, али ако сви у томе учествују, јасно се види разлика. Због тога покрећемо на почетку грејне сезоне кампању за штедњу", најавила је министарка енергетике Аустрије.

Нову поруку Владимира Зеленског прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА