Најновије

„НЕ РАТУ, НЕ НАТО-у”: Одржане демонстрације против НАТО-а у Мадриду

Више хиљада људи демонстрирало је данас у центру Мадрида тражећи распуштање НАТО-а и мир, два дана пред почетка наредног самита Атлантске алијансе у главном граду Шпаније.

Фото: Јутјуб

Дуга колона коју је чинио “дрим тим” састављен од активиста левице, антикапиталиста, еколога, феминиста, комуниста, алтерглобалиста и других покрета као што су еколошки покрети „Петак за будућност” и „Побуна против изумирања” мирно је прошетала уз велику полицијску пратњу да осуди одржавање наредног самита НАТО у Мадриду од 28. до 30. јула.

Ни један министар, нити истакнути представник радикалне левице, чланице владајуће коалиције, није учествовао у маршу не желећи да се експонирају два дана пред самит, преноси агенција Франс прес.

Међу слоганима које су демонстранти узвикивали били су „Не рату, не НАТО-у”, а више хеликоптера надлетало је колону која се кретала једном од главних авенија Мадрида.

На плакатама је писало „Водите мир не рат”, „Доста војне потрошње дајте школама и болницама”, поред слике жене која плаче, дела Пабла Пикаса „Герника”, једне од најчувенијих слика на свету која је постала симбол против рата.

Према полицији Мадрида, у манифестацији је учествоало 2.200 људи. Организације нису изнеле своју процену броја учесника.

Мадрид је домаћин НАТО самита идуће недеље на коме ће учествовати амерички председник Џо Бајден, његов француски колега Емануел Макрон и шефови влада Велике Британије и Немачке Борис Џонсон и Олаф Шолц.

Главна тема самита ће бити руска претња и њена инвазија на Украјину почета 24. фебруара, пренела је Бета.

Како се из библиотеке у Одеси повлачи савремена руска књижевност прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА