Најновије

МИЛАН ВИДОЈЕВИЋ: Одлазак фанaтичног терористе

Ајман ал-Завахири, вођа ал-Каиде, један од најозлоглашенијих исламских терориста, десна рука Осаме бин Ладена, убијен је у ракетном нападу у недељу, 31. јула у Кабулу, главном граду Афганистана.

Пише: Милан Видојевић

Званични подаци нису објављени, сем објаве америчког председника Џоа Бајдена, но званичници Стејт департмента који су хтели да остану анонимни, дали су прве информације.

Завахири је убијен у недељу ујутру кад је изашао на балкон куће у којој је живео, у предграђу Шерпур, елитном делу града у коме су амбасаде и резиденције богатих Афганистанаца и талибана. Напад је извела ЦИА а не америчка војска. Дрон и ракета "Хелфире РX-9", тачније две ракете, које немају бојеву главу него ротирајућа сечива велике пробојне снаге,

Питање откуд Завахири у Кабулу је нејасно само за оне који нису пратили његов живот и делатност терористе. Власти у Афганистану ће тек морати да објасне да ли су му, по ко зна који пут, пружили уточиште после преузимања власти у августу 2021. године.За сада нема коментара ни објашњења од стране афганистанских званичника.

Ајман ал-Завахири рођен је у Египту 1951. године у богатој породици, као и бин Ладен. Седамдесетих година прошлог века студирао је медицину и ту ступио у редове младих исламских националиста. После дипломирања придружио се Муслиманском братству, екстремној терористичкој организацији и после атентата на председника Анвара ел-Садата 1981. године, са 300 радикалних исламиста нашао се у затвору. Казну је одслужио 1985. године и отпутовао у Пешавар, у Пакистану, да би ратовао против Руса у Афганистану. Сем тога, био је на челу екстремне терористичке организације Исламски џихад у Египту.

Осамдесетих и деведесетих година био је врло активан, одлазећи у Афганистан, друге арапске земље, Малезију, мењајући пасоше, па је боравио и у Швајцарској и у Сарајеву.

Био је организатор напада на америчке амбасаде у Кенији и Танзанији, 7. августа 1998. године када је убијено 224 људи а рањено више од 5.000. Приписује му се и напад на стране туристе у Египту 1997. године а са бин Ладеном је спојио своју организацију у фебруару 1998. године. Такође је учествовао у организацији напада на Куле близнакиње у Њујорку 11. септембра 2001. године и у нападу на амерички разарач Кол у Јемену, 12. октобра 2001. године када је погинуло 17 морнара а 30 рањено. После тога је за његово хватање или убиство расписана награда од 25 милиона долара.

После појачане светске активности да се сузбије тероризам Завахири се повлачи у своје сигурно прибежиште, у Пакистан. Није зато чудно да га оптужују да је био организатор убиства премијерке Пакистана Беназир Буто.

Нове генерације терориста и екстремиста из Африке, Азије и Европе биле су радикалније и амбициозније и ветранима са потерница више није било могуће да својим ауторитетом буду у врху планирања и одлучивања јер ни мото ал-Каиде, да "води рат против Јевреја и крсташа," више није био довољан.

Тако се завршио живот фанатика који је четрдесет година ратовао против света, верујући да његова уврнута доктрина терора може нешто да промени. Као ни Абу Нидал, није схватао шта је светски поредак и како функционише. Заблуде своје младости, да индивидуални тероризам може да донесе слободу арапским земљама, није напустио до краја живота. Многи ће сада одахнути а брзи заборав је задња казна коју је заслужио.

(Teкст је писан за портал Правда и његово преношење је забрањено без сагласности редакције)

Остале текстове Милана Видојевића погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА