Најновије

ОБЈАВЉЕН ТАЈНИ ИЗВЕШТАЈ О УКРАЈИНИ Америка много раније знала за напад, поставили четири правила

Званичници Бајденове администрације месецима су знали да Путин окупља десетине хиљада војника и шаље тенковедуж украјинске границе, пише Вашингтон пост.

Америчка војска. (Фото: Flickr)

Лист је навео хронологију догађаја који су се уочи руске инвазије на Украјину одвијали иза затворених врата. Како су се обавештајни подаци гомилали, Џејк Саливен, саветник за националну безбедност Бајдена, постао је уверен да ће Русија започети рат у Украјини и сазвао је хитан састанак у Овалној соби.

Џоу Бајдену је тада речено да обавештајни подаци о Путиновим оперативним плановима показују да је све спремно за масовни напад на Украјину, а Вашингтон пост наводи да је америчка обавештајна заједница имала своје изворе у руском политичком вођству, шпијунском апарату и војсци.

Бајдену је, како наводи лист, тада речено, да су садашњи Путинови планови предвиђају заузимање већине украјинске територије.

Овај извештај, са до сада необјављеним детаљима, баца ново светло на борбу САД-а за враћање веродостојности, покушај балансирања тајности око обавештајних података с потребом да се савезнике увери у њихову истинитост и изазов одређивања како ће најмоћнији светски војни савез помоћи не баш савршеној демократији на руској граници, а да НАТО не испали ни један метак, оцењује Вашингтон пост.

Такође, лист наводи да је текст написан након разговора с више од тридесет високих званичника САД, Украјине, Европе и НАТО-а.

На првом састанку у Овалној соби, ком су присуствовали и шефови ЦИА, ФБИ, први човек Пентагона, као И бројни други највиши званичници обавештајне и одбрамбене заједнице, Бајдену су до детаља предочени сви планови руског председника у Украјини. Америка је тако, оцењује Вашингтон пост, добиле су "изванредне детаље" о тајним плановима Кремља, док је Русија и даље порицала све.

Након што је био суочен с новим обавештајним подацима и анализом на брифингу у октобру 2021., Бајден је наводно имао две реакције. Прво је требало да покуша да одврати Путина, а сматрао је да би требало послати некога у Москву да седи с Русима на највишем нивоу и каже им: “Ако то учините, ово ће бити последице. "

Друго, требало је обавестити савезнике о америчким обавештајним подацима и укључити их у јединствен и одлучан став да Русији треба запретити оштрим санкцијама, ојачати и проширити одбрану НАТО-а и помоћи Украјини. Тако је америка послала своје највише званичнике у Москву и у седиште НАТО-а у Бриселу.

Четири правила

Вашингтон пост затим наводи и да су успостављена четири важна правила:

1. Не сме се догодити оружани сукоб између америчке војске и НАТО-а с Русијом.
2. Рат мора остати унутар географских граница Украјине.
3. Требало би ојачати и одржати јединство НАТО-а.
4. Требало би ојачћати Украјину и дати јој средства за борбу.

Бајденова администрација такође је имала још једну бригу – Володимира Зеленског, украјинског председника, јер се бојала да он није дорастао Путину, а И сва математика је била на страин Русије. Зато је Бајден послао државног секретара Ентонија Блинкена да разговара са украјинским председником, у Глазгову, на маргинама међународног самита о климатским променама. Зеленском је тада речено које податке има Америка И да им се спрема напад.

И Блинкен је признао, касније, да је до тог састанка дошло. “Били смо само нас двојица, два метра један од другог”, рекао је он у једном интервјуу.
Ипак, Зеленски је тада био скептичан, а у први мах је сматрао да су амерички обавештајни подаци да ће их Русија напасти само спекулације.

Мање од две седмице након састанка у Глазгову, украјински шеф дипломатије и шеф кабинета Зеленског, посетили су Стејт Департмент где им је високи амерички званичник који их је дошекао јасно рекао: “Момци, копајте ровове!”

Службене смернице забрањивале су америчким обавештајним агенцијама да деле тактичке информације које би Украјина могла употребити за покретање офанзивних напада на локације руских трупа на Криму или против сепаратиста које подржава Кремљ на истоку, па зато КИјев није никада добио детаље онога шта је Вашингтон знао.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА