Најновије

ЗАХАРОВА: Ко је прекројио Србију?

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да су смешне тезе европских земаља о томе да је Русија решила да „прекроји карту Европе“, подсетивши на ситуацију са независношћу Косова, преноси Спутњик.

Марија Захарова (Фото: РИА Новости)

"Дирнута сам аргументима Запада да је Русија решила да 'прекроји мапу Европе'. Смешно је што ту тезу износе у Немачкој која има данашње границе искључиво захваљујући њиховом 'прекрајању' крајем осамдесетих година двадесетог века. Берлин не би требало ни да зуцне о 'прекрајању' граница – страшно је присећати се њиховог историјског искуства, али га не треба ни заборавити“, написала је Захарова на Телеграму.

Како је додала, смешно је и то што ту тезу износе земље Источне Европе, од којих су многе постале суверене земље искључиво захваљујући „прекрајању“ граница последњих деценија.

„Уживајући у привилегијама које су стекле и заборављајући на морал и одговорност, те престонице нису хтеле да знају како се осећа народ који је много тога жртвовао ради Европе у 20. веку и који је за то добио сопствену поделу. Њих све није било брига за то. А нас јесте“, истакла је Захарова.

Према њеним речима, смешно је и повезивање те позиције са ситуацијом у Украјини која је први пут у историји стекла државност управо захваљујући „прекрајању“ граница.

„Први пут 1918. године, а онда након 70 година“, подсетила је она.

Како је додала, смешно је слушати да преко океана говоре о „прекрајању“ граница.

„Након НАТО бомбардовања Југославије, након подржавања 'прекрајања' Србије и америчке авантуре са 'независношћу Косова'“, констатовала је Захарова.

Према њеним речима, „треба већ једном за свагда да се одлуче – да ли је 'прекрајање' граница добро или лоше“.

„Ако почну да говоре да 'све зависи од контекста', онда је тешко наћи прикладнији 'контекст' од сталног угњетавања националних мањина на језичкој и етничкој основи, које је завршено осмогодишњим терором“, поручила је Захарова.

Председник Русије Владимир Путин и лидери Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области потписали су 30. септембра споразуме о приступању ових региона Русији.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА