Најновије

ЕУ одложила одлуку о забрани увоза руске нафте на Западни Балкан

Европска унија одложила је одлуку о могућем изузећу Западног Балкана из забране увоза руске нафте и вратиће се овом питању пре него што забрана ступи на снагу 1. децембра, изјавио је за РТС европски званичник из Брисела, укључен у припрему санкција према Русији.

Србија и ЕУ (Фото: Јутјуб)

"Пре 1. децембра мораћемо да одлучимо да ли ће Хрватска моћи да и даље увози руску нафту поморским путем и затим је доставља другима на Западном Балкану", речено је у Бриселу.

Европски званичник је нагласио да је са становишта ЕУ "пожељно да су земље кандидати усклађене са политиком санкција, а да ће дебата показати колико ће неусклађеност Србије утицати на дерогацију, односно, одлуку о изузећу из забране руске нафте".

Извори наводе да земље чланице треба да одлуче да ли Западни Балкан може да има "привилегованију позицију" него саме чланице у погледу увоза руске нафте, "имајући у виду да је реч о трећим земљама које су нам врло блиске".

ЕУ је данас усвојила нови, осми пакет санкција против Русије због, како је наведено, илегалне анексије региона у Украјини.

Усвојени пакет уводи ограничење цена за поморски транспорт руске нафте за треће земље и "даља ограничења поморског транспорта сирове нафте и нафтних деривата у треће земље". 

О хрватским уценама прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА