Најновије

КО ПАТРОЛИРА НА СЕВЕРУ КОСМЕТА? Еулекс није преузео надлежности полиције

Полицијска јединица Еулекса није преузела полицијске надлежности на северу Косова, а интензивиране су њене извиђачке патроле у том делу КиМ како би се стекао увид у ситуацију и ангажоваће се само на "изричит захтев косовске полиције", речено је данас Танјугу у Еулексу.

Еулекс (Фото: Јутјуб)

"Као друга безбедносна инстанца на Косову, ЕУЛЕКС одржава блиску координацију са друге две безбедносне структуре - Косовском полицијом и КФОР-ом и у складу са својом улогом у овом безбедносном механизму ФПУ ЕУЛЕX-а ће се ангажовати само на изричит захтев Косовске полиције", објашњава мисија ЕУ у покрајини.

Еулекс је тако одговорио на питања у којој мери је Еулекс ангажован у обезбеђивању сигурности на северу покрајине после повлачења српских полицајаца из косовске полиције као и да ли постоји могућност да припадници те мисије ЕУ буду ангажовани на северу.

Еулекс наводи да "остаје на опрезу и пажљиво прати сва дешавања која могу утицати на безбедност Косова, као и на безбедност свих заједница" у покрајини.

Еулекс је саопштио да је ФПУ, која се састоји од 105 пољских полицајаца, "додатно интензивирала своје извиђачке патроле на северу Косова како би побољшала увид у ситуацију".

Како наводи Еулекс, мисија у случају потребе може да распореди и додатну, резервну полицијску јединицу како би ојачала своје снаге и оперативни капацитет на терену.

Еулекс подсећа да су припадници ФПУ, стационирани у Косовској Митровици, други безбедносни инструмент на Косову у оквиру безбедносног механизма који чине три инстанце: прва је Косовска полиција, друга ЕУЛЕX, а трећа НАТО/КФОР.

Из ове мисије такође наводи да је безбедност свих људи из свих заједница на КиМ главни приоритет Еулекса који ће, како је саопштено, “учинити оно што је потребно” да сачува стабилност КиМ и у границама свог мандата допринесе безбедности свих становника.

Виши полицијски саветници Еулекса на северу ангажовани су, како је подсетио Еулекс, при управи за Север Косовске полиције и дају савете о бројним питањима у вези са пружањем полицијских услуга Дирекцији северног региона косовске полиције коју чине четири полицијске станице.

Поред тога, Еулексов саветник главног тужиоца Основног тужилаштва у Митровици и Еулексов саветник председника Основног суда у Митровици пажљиво прате ситуацију у ове две правосудне институције, саопштио је Еулекс.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА