Најновије

Иницијатива интелектуалаца може бити кап за промену услова за Караџића

Иницијатива интелектуалаца и слободних мислилаца у свету против нехуманог поступања према првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу сигурно може бити једна кап која ће допринети да се промене некоректни услови његовог боравка у енглеском затвору, изјавио је адвокат Миодраг Стојановић.

Радован Караџић (Илустрација: Правда)

Његов колега Горан Петронијевић коментарисао је тврдњу британске Амбасаде да Караџић нема лошије услове од других затвореника и да ће му приступ медијима бити контролисан због штете коју може да нанесе жртвама. Он је оценио да је тај допис такав као да га је писао бивши шеф британске дипломатије Доминик Раб, који је био министар у време када је Караџић пребачен у британски затвор на острву Вајт и да је пре тога био један о помоћника у тужилаштву у Хагу.

Адвокат Стојановић је у изјави за Срну рекао да је Енглеска позната по управо таквом односу према хашким осуђеницима и та ситуација са Караџићем ме једноставно не изненађује.

Он је подсетио на предмет генерала Радислава Крстића и шта је прошао у енглеском затвору, где је доживио да чак буде покушан атентат и његово убиство на издржавању затворске казне.

Стојановић, адвокат са огромним искуством у предметима ратних злочина, истиче да Караџић није први који у Хашком трибуналу има проблеме са државом у којој издржава казну због некоректних и нехуманих услова боравка у затвору и навео примере Милана Лукића у Естонији, као и оно што је говорио Радослав Брђанин како је прошао пре него што је враћен практично да умре у Републици Српској.

"Шта се може помоћи је питање које треба усмерити, пре свега, на одбрану Караџића, који се определио да се брани сам, а имао је Питера Робинсона за правног саветника. Процедура кроз коју они могу да покушају да прођу јесте обраћање Трибуналу са захтевом да се промени место даљег издржавања преосталог дела казне", навео је Стојановић.

Према његовим речима, то је оно што би формално било исправно и могуће у овом тренутку.

"Подсетио је да је таквих захтева већ било и неким се излазило у сусрет.

Стојановић као другу опцију, уколико нема слуха у Трибуналу за усвајање таквог захтева, наводи грађанску иницијативу интелектуалаца, независних мислилаца широм Европе и света, кроз коју се сада пролази, с циљем заштите Караџићевих основних права, без обзира за шта и колико је осуђен.

Истакао је да се овом иницијативом тражи од међународне јавности да својим апелима утиче на Трибунал да се Караџићу промени место издржавања казне.

Затвор у којем Караџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

Адвокат Горан Петронијевић оценио је у изјави за Срну да Министарство правде Велике Британије и тамошње затворске власти третирају бившег председника Републике Српске Караџића као заробљеника, а не као затвореника.

Он је рекао да у Британији не могу да схвате да он није њихов затвореник, већ затвореник УН.

Како објашњава, такав однос провејава и из одговора Амбасаде Велике Британије у Сарајеву на писмо групе интелетуалаца из Србије који су се жалили на затворске услове и тражили да се Караџић премести из затвора у Великој Британији.

Коментаришући тврдњу британске Амбасаде да Караџић нема лошије услове од других затвореника и да ће му приступ медијима бити контролисан због штете коју може да нанесе жртвама, Петронијевић је оценио да је тај допис такав као да га је писао бивши шеф британске дипломатије Доминик Раб.

Оценио је да тезе британске амбасаде у Сарајеву немају "благе везе са мозгом", Петронијевић је, између осталог, рекао:

"Видим да је то пренео БИРН који је познат по необјективном извештавању у односу на све проблеме који се Србима дешавају у Хагу".

Он сматра да су објашњења британске Амбасаде у Сарајеву немушта одбрана, напомињући да је добро да су они почели да се бране, јер су до сада игнорисали све што се односи на Караџићев положај у њиховом затвору.

"Ово нису могли да игноришу зато што је озбиљан број интелектуалаца, од којих је један број и светски познат, дигао глас и то не може да се игнорише", поручио је Петронијевић.

Према његовој оцени, спорно је и то што се Британци, који се понашају као да су изнад УН, хвале да је Енглеска учествовала на супротној страни у ратовима деведесетих година прошлог века и да су учинили огроман напор да се Караџић пронађе и ухапси, али и да се обезбеде докази.

Затвор, истакао је, у којем Караџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је генералном секретару УН Антонију Гутересу отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу у којем траже да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА