Најновије

Србија, Русија и рађање новог света

Русија и Србија сведоче и активно учествују у стварању новог света који се рађа напорима антиглобалистичких снага ојачалих широм планете! Такозвани атлантизам – униполарни поредак америчко-британске хегемоније – гуши се на потезу од америчког комшилука до кинеских обала, а централна битка се одвија у срцу Евроазије где Русија брани православну цивилизацију у рату који је НАТО повео против ње у Украјини 2014.

Србија и Русија (Илустрација: РИА Новости)

Русија и Србија сведоче и активно учествују у стварању новог света који се рађа напорима антиглобалистичких снага ојачалих широм планете! Такозвани атлантизам – униполарни поредак америчко-британске хегемоније – гуши се на потезу од америчког комшилука до кинеских обала, а централна битка се одвија у срцу Евроазије где Русија брани православну цивилизацију у рату који је НАТО повео против ње у Украјини 2014.

Српски народ у свим српским земљама свестан је моралног утемељења и међународно-правног основа руске специјалне операције и зато једногласно подржава политику неувођења санкција братској Русији. У случају увођења санкција, власт у Србији би изгубила легитимитет, јер би радила директно супротно од политике за коју је добила подршку грађана на изборима. Русија се у Украјини бори и за Србе, а Срби то осећају – поручено је на првом округлом столу удружења Српско-руско братство.

– Удружење Српско-руско братство засновано је на љубави и историјском савезништву наша два народа, које је утемељио још Свети Сава на заједничким моралним и духовним вредностима.

Актуелна српска спољна политика званично се заснива на четири стуба, али је само руски чврст већ 200 година, рекао је уводном говору Милош Банђур и указао да се «тог стуба се не можемо одрећи ради дојучерашњих противника који су подржавали све наше непријатеље, отели део територије и ултимативно нас терају да се сврстамо на њихову страну».

Он је указао да све земље које је колективни запад понижавао сада учвршћују сарадњу, те да би санкције биле и економски штетне као што су наштетиле, а биле би и неморалне.

– Русија неће издати Србију. Разлог зашто Русија спомиње «косовски аргумент» у разговору са Западом, није да би дала правни аргумент, већ да покаже лицемерје Запада, поентирао је Банђур.

Слободан Антонић је представио резултате четири истраживања јавног мњења која показују да су грађани Србије различитих националности листом против увођења санкција Русији.

– Прво истраживање је радила НСПМ (Нова српска политичка мисао), према коме је 82 одсто грађана против санкција, а само 7 за санкције (11 одсто нема мишљење), што показује да су грађани једнодушно и једногласно против санкција Русији!

И Институт за европске послове је добио резултат да је 76 одсто против санкција, а Демостат 71 одсто против санкција, при чему чак 50 одсто сматра да Србија треба да буде неутрална и по цену санкција и несташица. Дакле, огроман проценат оних који су чврстог става чак и по цену «повратка у деведесете».

ЦРТА је показала да 72 одсто сматра да су за рат у Украјини криви запад и Украјина, 72 сматра да је Русија морала да интервенише због ширења НАТО на исток, а чак 83 одсто је против санкција. Према последњем истраживању НСПМ само 4 одсто је за улазак у НАТО, и чак 80 одсто је против уласка у ЕУ по цену губитка Косова, навео је Антонић и указао да у сваком нормалном демократском друштву власт мора да овако импресивне резултате узме у обзир при доношењу одлука.

– Међутим, наши медији настоје да резултате забашуре називајући их руском пропагандом, нетачним резултатима или просто деградирају наш народ на малолетнике, на децу, која не знају шта је за њих добро. То је антидемократски. Оно што је неопходно је да на све те пропагандне аргументе ми одговоримо тако што ћемо ствари објаснити онако како оне заиста јесу и то је улога нашег удружења – казао је Антонић.

Бранко Павловић је указао да се санкције не могу правдати ни «усаглашавањем са ЕУ, јер ЕУ нема усаглашену спољну политику».

– Ово што Брисел реализује је спољна политика Хилари Клинтон: ајмо санкције Русији, дајте Косову столицу у УН, дајте унификацију БиХ, мораш да уђеш у НАТО, нема уважавања СПЦ… Дакле, кад бисмо се сагласили, овде би остао само идентитет који ради за Мајкрософт! Наше сагласје око кључних националних питања заслужује медаљу и оно је највећа политичка снага у Србији. То плаши оне који би да скрену са пута, али због ових процената не могу, рекао је Павловић.

Он је указао и на велику трансформацију војно-економске снаге у свету које одређују и међународни план.

– Америка пропада, то говоре бројке. Године 1999. БДП Америке је за 40 одсто био већи него збир Русије, Кине и Индије. Ове године, Кина, Русија и Индија су дупло веће од САД. У војном смислу, Индија са Русијом има заједничке војне пројекте, Кина је повећала војни буџет 14 пута! Спектакуларно! Њихова морнарица је сада друга на свету и годишње флоти додају флоту величине француске флоте. Генијална су била руководства Русије и Кине када су створила Шангајску организацију за сарадњу и БРИКС, а од украјинског мајдана је дошло до невиђеног узлета партнерства између Русије и Кине, да би сад имали једну Саудијску Арабију – кључни амерички ослонац у арапском свету – да конкурише и за Шангајску организацију и за БРИКС.

Кина има највећу економски размену са АСЕАН-ом, и замислите тај економски узлет који то може да апсорбује. И све функционеше на бази консензуса. Зашто је то могуће? Зато што нема Америке и колективног Запада! Мексико није увео санкције, његов председник неће да се јави Бајдену на телефон, а нама неко каже да ми уведемо санкције. Никарагва – чисти комунисти, граде са Кинезима двоструко већи канал од Панамског, а Америка не може ништа. У Колумбији левичар дошао на власт први пут у историји. У Бразилу се вратио Де Силва. У Аргентини социјалисти на власти. У Перуу исто. Јел то по вољи Америке. Не. А како се десило? Тако што се појавио нови свет и отвара и нама могућности на сто страна, навео је Павловић.

Извор: Српско-руско братство

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА