Најновије

Допуна Кривичног законика осветничком порнографијом

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је данас да се припрема иницијатива министарки правде Маји Поповић за допуну Кривичног законика и препознавања осветничке порнографије.

Бранкица Јанковић (Фото: Повереница за заштиту равноправности)

Јанковић је, на конференцији посвећеној родно засновано насиљу, навела да жели да се расветле специфични облици родно заснованог насиља у дигиталном простору, попут сајбер злостављања, кет фишинга, слат шејминга, доксовања, секстинга, порнографије без сагласности, односно осветничке порнографије.

Наводећи да су информационо-комуникационе технологије доминантан облик комуникације у друштву, Јанковић је казала да су жене и девојчице 27 пута више изложене дигиталном насиљу, а девојке су примарна мета порнографских садржаја.

Јанковић је захвалила министарки Поповић на пуној спремности да заједнички решавају комплексан друштвени проблем насиља над женама у чијој основи је, каже, дуга историја дискриминације и неједнаких односа између мушкараца и жена, друштвеног толерисања физичког и сваког другог облика насиља над женама.

"Нажалост, овакво насиље и однос према женама се као друштвени феномен и проблем пренело и у дигиталну сферу носећи са собом чврсто укорењене квази традиционалне, патријархалне и дискриминаторне обрасце понашања. Жена је и у традиционалним медијима углавном приказана далеко од реалности сведена на мајку, домаћицу, жртву насиља, заводницу, блудницу, лепотицу. Фаворизује се њен физички изглед, младост и лепота, а њене професионалне компетенције се занемарују и ниподаштавају и веома ретко ћете видети реалан приказ жене", нагласила је Јанковић.

Она је додала да се такав образац, не само пренео у онлајн сферу, већ користи сву снагу и предности технологија и мутирао је у нове облике излажући жене још већем ризику од злостављања кршећи њихова основна права на приватност, достојанство, идентитет, интегритет, сексуалну и телесну аутономију.

"И патријархат се прилагодио савремено добу, јачајући свој стисак и бинарним кодом. Све то пред нас ставља нове захтеве и интервенције на законодавном тако и на примени прописа", закључила је Јанковић.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА