Најновије

Вукадиновић: Планета се није постројила иза Запада -приче о „поразу Русије“ су пропагандно претеривање

Када је 265. дана рата у Украјини, залутала ракета пала у Пољску, ова вест није одјекнула, већ дословно експлодирала у свим светским медијима. Сви су већ "знали" одакле је ракета упућена, све док амерички председник Џо Бајден то није порекао. Међутим, тог дана је једна подједнако важна вест прошла "испод радара", а која можда умногоме може одредити даљи ток сукоба у Украјини - сусрет директора Руске спољне обавештајне службе Сергеја Наришкина и директора америчке Централне обавештајне агенције Вилијама Бернса.

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић у емисији "Директно са Мињом" каже да је јако тешко предвиђати у ком ће се смеру рат, који је "експлодирао као бомба, са доста рикошета и на Балкану", даље одвијати. Вест о сусрету првих обавештајаца пак, улива известан оптимизам.

"Једино што би могло донекле да промени моју процену да ће се рат наставити јесте управо тај састанак обавештајаца, који је био вест на вестима, а којој медији нису посветили довољно пажње. Но, ако тај састанак ставимо на страну, нисам сигуран да смо ни у првој трећини сукоба. Међутим, када је у питању тај сусрет, није се састао било ко. Такав сусрет на таквом нивоу се не заказује због техничких питања, као што је званично речено", истиче Вукадиновић.

Где је пошло по злу за Русију?

Новинар Никола Томић говорећи о даљем току рата каже да је Владимир Путин био врло прорачунат што никада није јасно изнео дефинисане конкретне циљеве онога што они зову "специјалном војном операцијом".

"Управо зато да би се тако теже мерио успех или неуспех руске војске. Оно што је пак, било црно-бело речено јесте да је циљ био да Украјина не буде у НАТО, затим денацификација Украјине, шта год то значило, као и заштита руског становништва у Донбасу и другим деловима Украјине где је оно угрожено. То су били јасно артикулисани циљеви с врха Кремља, иако и то све може да се тумачи на разне начине"

Како каже, гледајући на то како су се руске акције одвијале, први циљ Русије де факто јесте било освајање Украјине у смислу инсталирања руске власти у Кијеву, односно намере да се Зеленски преда, побегне или смени.

"Очекивали су и да ће их Украјинци у великој мери дочекати раширених руку. Излгеда да је ФСБ Путина снабдевао погрешним информацијама и да су они били ти који су Путину направили проблем. Када им освајање Украјине није успело, сада су се свели на Донбас".

Вукадиновић истиче да је изостанак дуго најављиване „битке за Херсон“ било делимично изненађење због повлачења руске војске из највећег регионалног центра у том делу Украјине.

"Међутим, када погледате географску карту онда је потпуно јасно да је то територија која се јако тешко може одбранити од веће офанзиве. То значи барем две ствари - политички и медијски гледано, то је сигурно руски неуспех. А крупан је ударац и за јавно мњење, јер ако су се повукли то значи да генерално стање не стоји добро по њих. То је чињеница, а уједно је и завршетак једног вишемесечног процеса у којем се видело да руска офанзива и акције „шлајфују“ или су у некој другој врсти регресије", каже Вукадиновић.Чини се да су и Руси очекивали да ће рат трајати краће и да су се преварили, како у смислу дужине трајања, тако и у процени шта их тамо чека, сматра Вукадиновић.

"Када већ није дошло до очекиваног пуча у Кијеву, могу да разумем њихово повлачење из те области и фокус на главну линију фронта, где су могли бити ефикаснији. Луганск су 'очистили' у потпуности, али је напредак у Доњецкој области био спор, док су у Херсону били принуђени на повлачење. Но, од тога шта се стварно дешава, па до најава ‘пропасти, краја и распада Русије’ налази се један огроман пропагадни јаз који форсирају западни и украјински медији", констатује Вукадиновић.

Да ли је време за преговоре?

Томић сматра да ће, упркос састанку обавештајаца, рат потрајати, иако је Русија била принуђена на повлачење из Херсона како не би претрпела људске и материјалне губитке, као и да ће се сада поново концентрисати на Донбас.

"Чак ћу индиректно да цитирам особу која боље то зна, а то је начелник здружених снага америчке војске Мајкл Мајли. Дакле, први човек америчке војске процењује да је дошло време за преговоре, да је украјинска снага постигла свој максимум и да је све даље коцкање. Рекао је да зима може донети рат исцрпљивања, где су проклизавања могућа. Сматра и да је ослобођање Донбаса и потискивање Руса са Крима илузорно и да је дошло време да украјинска снага иницира преговоре. С друге стране, није добро што Бела кућа тврди супротно - да Украјина доживљава моментум и да би се позив на преговоре тумачио као слабост. Имамо велики јаз у ставовима између врха војске и Беле куће, док Бајден још мери и није још донео одлуку".

Вукадиновић пак, сматра да до преговора неће доћи у скорије време - осим ако управо то није била тема разговора америчких и руских обавештајаца у Анкари. Такође, каже да би спорији напредак Русије, укључујући и повлачење из Херсона било преурањено назвати „руским поразом“.

"Мислим да Руси имају снаге да поврате територије које су препустили. Чињеница је да су били спорији и да је све теже ишло од очекиваног. Међутим, исто тако економски и међународно-правно гледано, није се догодило ни оно што се очекивало на Западу. Руси су показали већу економску виталност и отпорност на санкције, док се из визуре глобалних медија чинило да ће Русија бити изолована и да је цео свет против ње. Али када погледате које су земље увеле санкције, видите да је то велика мањина", каже Вукадиновић.

Томић каже да је чак и амерички председник Џо Бајден "протурио" у једној изјави да је "можда време за преговоре иако неће притискати Украјинце". Као најважнији наговештај везано за даљи развој рата у Украјини, јесте порука са састанка Бајдена и Сија Ђинпинга на самиту Г20."Ја сам ових дана постао много већи оптимиста него до пре две недеље у вези са употребом нуклеарног оружја у Украјини. У којој мери ће Кинези интерно Русима да намећу тај став, то не можемо да знамо, али Си је очигледно при јасном ставу да претње и реторичко коришћење нукларног оружја не долази у обзир. Надам се да ће кинески фактор имати велики утицај на руску страну", истиче Томић.

Планета се није постројила иза Запада као што што су то они очекивали

Колико је било неочкивано спорије напредовање руске војске, толико је неочекивано и то што многе утицајне земље са великим ауторитетом и озбиљним потенцијалом, "нису легле" на наметнути западни наратив, што још више доприноси неизвесности расплета у наредном периоду, сматра Вукадиновић.

"Планета се није постројила иза Запада као што они то представљају, и као што су очекивали. У суштини се показало да је ово ‘посреднички рат’ Америке и њених партнера и сателита против Русије, док је највећи део планете, најблаже речено, уздржан. Заправо рат је за сада показао и мањкавост употребљеног руског оружја, а такође и показао погрешност или бар претераност процена америчке глобалне моћи и светске доминације", закључује Вукадиновић у разговору за Јуроњуз Србија.

ЧЕКАМО 'ЦРНОГ ЛАБУДА'! Кијев је управо открио карте и објавио 'до кад ће рат трајати', уздају се у једну ствар - "само је питање времена"...

Извор: Јуроњуз/НСПМ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА