Најновије

"ОШИШАЛИ ИХ": Пентагон не зна како је потрошено 2,1 милијарда долара у производњи Ф-35!? (ВИДЕО)

Надлежни нису “бележили и управљали државном имовином више од 16 година”, наводи се у најновијем извештају Министарства одбране Сједињених Држава.

Ф 35 (Фото: usairforce)

Запослени из америчког Министарства обране нису пратили издвајања која су намиењена за пројекат авиона Ф-35 у износу од 2,1 милијарде долара током производње борбеног авиона, наводи се у извештају Канцеларије главног инспектора Министарства одбране САД-а, објављеном ове среде.

Ради се о око 3,45 милиона компоненти за производњу америчких борбених авиона Ф-35, чију је приближну цену Локид Мартин проценио на 2,1 милијарду долара. Документ указује да су надлежни из Пентагона “пропустили спроводити процедуре, те именовати и држати неког одговорним за тај посао”, као и да се није “правилно бележила и управљала државна имовина више од 16 година”.

Без утврђивања одговорних особа или одговарајућих докумената, у Пентагону су били присиљени ослањати се на правдања које је износио Локид Мартин.

“Министарство одбране не познаје садашњу вредност имовине пројекта Ф-35 и нема независни регистар који би потврдио трошкове које је правдао извођач радова”, каже се у извештају Пентагона.

Осим тога, због недостатка независних података сада нису у могућности да спроведу “нужне инспекције” и осигурати да се та средства користе “у интересу владе” и за управљање тим предметима сматрају одговорном фирму за индустрију авиона и војне опреме, каже публикација.

Након анализе, извештај наводи да људи из Пентагона који раде с Агенцијом за управљање одбрамбеним уговорима и извођачем радова “требају да буду идентификовани како би се потврдило постојање и завршетак целог пројекта Ф-35 и доказ овог рада треба предочити у финансијским извештајима”.

Стварање борбеног авиона Ф-35 за ваздухопловство Сједињених Држава је најскупљи програм наоружања на свету у који је Пентагон уложио 400 милијарди долара порезних обвезника.

Ово је извештај резултат критика привременог челника Пентагона, Патрика Шанахана, који је у јануару оштро критиковао Локид Мартин, иако су многи тврдили да је то последица његове службе у конкурентској компанији Боинг, фирму за коју је Шанахан радио 31 годину.

Пре два месеца је Патрик Шанахан оштро критиковао производни програм Ф-35 фирме Локид Мартин на састанцима на високом нивоу који су одржани у седишту америчког Министарства одбране, цитирајући оне који су учетвовали на састанцима пише часопис Политико.

Извори су рекли да је Шанахан на тим састанцима оптужио Локид Мартин, који је 2001. године у конкурсу победио Боинг у ЈСФ програму за америчко ратно ваздухопловство, “да не знају како покренути програм”.

“Да смо отишли у Боинг, они би производњу направили много боље”, рекао је привремени челник Пентагона, Патрик Шанахан, “те дао грубе коментаре како би дисквалификивао авион”.

Те наводне речи актуелног министра одбране су подстакле сумње да Шанахан покушава фаворизовати свог бившег послодавца, Боинг, фирму за коју је радио 31 годину.

Када се Шанахан 2017. придружио Пентагону као подсекретар одбране, потписао је етички уговор којим је обећао да неће доносити одлуке о питањима која се на било који начин односе на његову стару фирму.

Међутим, тај споразум га није спречио да у неколико наврата критизира Боингове конкуренте, пише Политико, који тврди да је, још као други човек Пентагона, прогласио програм Ф-35 Локид Мартина “неодрживим”, критикујући високе трошкове производње и оптужујући фирму за “немогућност да испуни рокове испоруке”.

Прочитајте ОВДЕ зашто су се Швабе начисто срозале.

Извор: logicno.com/Л.Р/Defense.gov/Politico

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА