Најновије

"КО СУ ОНИ ДА БОМБАРДУЈУ НЕВИНЕ ЉУДЕ!" Ђоковић најзад сасуо све у лице страним медијима - испричао о глади, мостовима, метама на грудима

Новак Ђоковић, најбољи тенисер на планети, причао је о '90. годинама прошлог века и периоду када је НАТО бомбардовао Србију.

Ђоковић (Фото: Јутјуб)

Ђоковић је о томе како је са породицом преживео бомбардовање Србије открио британском аутору Џеју Шетију

"Од 91, 92. па све до 2000. имали смо ембарго. Борили смо се за хлеб и млеко и остале најнеопходније ствари за преживљавање. Онда је, 1999. године, Србија била бомбардована два и по месеца без престанка, сваке ноћи и сваког дана. Моја породица и ја смо се два и по месеца будили током ноћи због сирена, авиона коју су нас прелетали. Било је поражавајуће и застрашујуће. Најгора ствар коју сам икада видео.

Било је ужасно видети авионе који вам изнад главе бомбардују болнице и све остало. Многи невини људи су умрли, а захвалан сам што ја нисам изгубио никог блиског, иако знам људе који су изгубили себи ближње и то је ожиљак који ћу носити до краја живота. Сећања (на бомбардовање) ће остати са мном до краја живота", рекао је Ђоковић.

Новак је истакао да је, као и већина српског народа, желео освету.

"На почетку сам осетио оно што је и већина нашег народа – желео сам освету. Ко су они да бомбардују невине људе? Шта се дешава? Имао сам 12 година и сећам се да сам се на дан рођендана крио у склоништима и смо рекли да ћемо се, после недељу, две скривања, вратити нормалном животу и то је било то. Да нас неће занимати шта ће се десити јер – ако нас погоде, шта ми ту можемо? Тако да, сећам се да сам 12. рођендан провео са пријатељима играјући тенис. Тада нисмо ишли у школу, тако да је то било супер!

Певали су ми рођенданску песму, а ја се јасно сећам слике авиона који свугде испуштају бомбе. Било је ужасавајуће, али сам се у исто време осећао као да одрастам и у томе су ми доста помогли родитељи".

Новак је британском аутору рекао да не може да генерализује целу земљу због одлука појединаца.

"Не можемо да судимо целој нацији због одлука појединаца, група, институција или кога год да је одлучио да спроведе бомбардовање у дело и убије невине људе. Не можемо да судимо људима због тога. Ви желите да опростите њима, али то једноставно не може да се заборави. Са неке светлије стране, то (бомбрадовање) ме је натерало да будем доста захвалан у животу", додао је Новак.

Он је, ипак, захвалан на том искуству.

"Захвалан сам на том искуству јер ме је обликовало као особу и као тенисера. Добио сам додатну 'глад' за радом и тренирањем. Хтео сам да покажем свету шта може да уради дечак из ратом разорене земље, да може да буде најбољи у спорту који је глобалан. Све што се десило, десило се с разлогом, а ја не жалим ни за чим. То је моја карма и нешто кроз шта сам морао да прођем. Не само ја са породицом, него сви ми као нација. Српски народ је кроз историју прошао кроз много ратова и немаштине, тако да је лепо видети јединство код наших људи".

Новак је открио о чему је недавно разговарао са женом Јеленом и једним од браће.

"Причао сам пре неки дан са братом и женом о томе шта је на нас оставило највећи утисак из тог искуства. За мене је то било хиљаде људи који су се окупили на најбитнијим мостовима нашег града како би га заштитили, носећи мајице са метама на њима и обојеним главама, певајући песме и уживајући. Они су на тај начин показали да онима који су бацали бомбе да су они мета и да штите мост и град. Тиме су показали да ако желе да га сруше, морају први да прођу преко нас. Мислим да је та моћ јединства, упорности и снаге била предивна", закључио је Ђоковић.

Нурмагомедов пребио Мекгрегора у октагону, а сада га жестоко испрозивао. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Б 92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ђоковићев интервију са 7 година

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА